Sociedad | Actualidad

El govern dóna per fet que no es podran regar d'urgència 4.000 hectàrees d'avellaners al Camp de Tarragona

SER Catalunya us pot avançar que Acció climàtica ha descartat les dues opcions que hi havia per fer un rec d'emergència per salvar als arbres, i ja es busquen solucions futures per als pagesos

Avellaner / ACN

Avellaner

Barcelona

El govern dóna per fet que no podrà salvar 4.000 hectàrees d'avellaners al Camp de Tarragona que estan extremadament castigats per la sequera. SER Catalunya us pot avançar que Acció climàtica ha descartat les dues opcions que hi havia per fer un rec d'emergència per salvar als arbres, i ja es busquen solucions futures per als pagesos.

Les dues possibles solucions éren per una banda buidar el pantà de Riudecanyes, descartat perquè no hi ha prou aigua per salvar els avellaners i perquè es deixaria sense abastiment aquest municipi. En un principi la conselleria va valorar buidar el pantà (treient abans els peixos) i demanar cisternes per abastir Riudecanyes, però l'estat de l'embassament és tan pírric - ara mateix només hi ha 0,32 hectòmetres - que fer-ho no garantiria la supervivència dels arbres. L'altra solució que s'havia plantejat, fer una canonada des de la depuradora de Reus, també s'ha tombat perquè valdria vora 5 milions d'euros i es trigaria tant en construir-lo que tampoc es garanteix la supervivència dels arbres.

Oriol Ansón, secretari d'agricultura, en declaracions a SER Catalunya, que la conselleria "treballa en una solució de futur que asseguri la disponibilitat d'aigua a Riudecanyes més que no pas salvar els avellaners en aquest moment. Per les solucions que tenim sobre la taula, és molt difícil que arribem a temps de fer-ho".

El govern treballa ara en una solució estructural per fer arribar aigua a la zona i en paral·lel estudia possibles indemnitzacions per als pagesos.

Les reaccions territorials del sector

Els pagesos es miren amb recança les indemnitzacions i tenen por que no els arribin per cobrir totes les pèrdues: calculen que les ajudes econòmiques haurien de ser de 5.000 euros per hectàrea i continuades durant sis o set anys, per donar temps als nous arbres per tal que comencin a donar rendiment. Diuen que ja tenen males experiències d'altres vegades d'indemnitzacions que es queden a mitges i deixen de ser sostingudes.

D'altra banda, els agricultors insisteixen en no donar-ho tot per perdut, ja que fer servir l'aigua del pantà per regar allargaria dues setmanes més la supervivència, i si després a l'agost hi haguessin pluges s'arribarien a salvar.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00