Sociedad

Consells per suportar la calor

Es recomana dutxar-se o refrescar-se sovint, beure molta aigua, i evitar fer esport a l'exterior a les hores centrals del dia

Jackyenjoyphotography

Barcelona

A casa, al carrer o a l'oficina: les altes temperatures arriben a tot arreu i no perdonen ningú. Per això, ara que ens acostem al període més calorós de l'any, conegut com la canícula, és important estar previnguts per suportar el millor possible l'onada de calor que s'acosta.

De fet, l'Observatori Copernicus, el servei de vigilància climàtica de la Unió Europea, ha confirmat que el mes de juny ha estat el més calorós de la història. I, per si no fos prou, el passat 3 de juliol es va viure el dia més calorós de la història a escala mundial, superant els 17° de temperatura mitjana.

En aquesta línia, les previsions meteorològiques apunten que la resta d'estiu seguirà batent rècords i trencant termòmetres. Per tot plegat, hem consultat al portal de CatSalut i al doctor Pepe Serrano, de la Societat Catalana de Pediatria, per conèixer els millors consells per sobreviure als pics de calor als quals, inevitablement, haurem de fer front al llarg d'aquest estiu.

Com reduir la calor a casa?

  • Tingues sempre reserves d'aigua a la nevera o a un lloc fresc
  • Tanca les cortines i les persianes de les finestres on toqui el sol, per evitar el ressol
  • Utilitza algun tipus de climatització per conservar les estances fresques: serveix el ventilador o l'aire condicionat, i procura intenta mantenir la temperatura entorn dels 24 °C. Si no volem fer tanta despesa energètica, podem posar l'aire condicionat en mode deshumidificador.
  • Prepara àpats lleugers i refrescants: amanides, fruites, i sucs naturals van bé, perquè ajuden a conservar les sals minerals que es perden amb la suor
  • Dutxa't sovint; o bé refresca't la cara, els canells i la nuca. També funciona un polvoritzador
  • Apaga els aparells electrònics que no estiguis utilitzant
  • Quan arribi la nit, obre les finestres per ventilar la casa i intenta dormir a l'habitació més fresca de totes

Què fer quan surtis al carrer?

  • Si no és imprescindible, evita sortir a les hores centrals del dia, sobretot si vas a fer esport
  • Tingues una ampolla d'aigua sempre a mà per anar-te hidratant, ja que el cos perd líquids en forma de suor. Però compte amb forçar-se a beure massa aigua, ja que pot generar un efecte "rebuig"
  • Evita les begudes alcohòliques i les estimulants (sobretot les que continguin cafeïna) perquè augmenten la deshidratació
  • Porta roba lleugera (per exemple, de cotó), amb colors clars i que no sigui ajustada
  • Protegeix-te del sol amb gorra, ulleres de sol i una protecció solar adequada
  • Sempre que puguis, banya't al mar o a la piscina

Infants i gent gran: col·lectius especialment vulnerables amb la calor

Els col·lectius més vulnerables davant les altes temperatures són els menors de 4 anys i la gent major de 65 anys, a part de totes aquelles persones amb malalties cròniques o que interfereixen amb la suor, amb sobrepès o en situació vulnerable. Si tractes amb algun d'aquests col·lectius vulnerables, recorda mantenir-hi un contacte freqüent, visitar-les un cop al dia, i ajudeu-les a seguir els consells per evitar riscos.

Com evitar els cops de calor?

Evitar la calor ja no és una qüestió de comoditat, sinó de salut. De fet, segons explica CatSalut, "l'excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament". Per aquest motiu, expliquen alguns passos a seguir si es pateix un cop de calor o si veus algú que n'està patint un:

  1. Allunya la persona de la font de calor i posa-la a l'ombra. Si pots, ventila-la amb aire fresc
  2. Retira les peces de roba que tingui en excés i mulla la persona amb aigua
  3. Si perd la consciència, col·loca-la en posició lateral de seguretat. I, si deixa de respirar, fes-li maniobres de reanimació cardiopulmonar, en cas de saber fer-les
  4. Per a més informació o consell de salut, truca al 061
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00