Sociedad

Presó per un gironí acusat d’estafar 92 milions d’euros a més de 32.000 persones

El magistrat del jutjat central d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional, José Luis Calama, ha dictat presó provisional i incondicional per Santiago Fuentes Jover, un home de Girona a qui l’any 2020 va començar a investigar un jutjat de Tenerife, per un pressumpte delicte d’estafa.

Santi Fuentes

Santi Fuentes / cedida

Girona

A l’auto el jutge recull que Santi Fuentes, CEO de l’empresa Arbistar, va desenvolupar un negoci fraudulent de captació massiva d’inversors. Oferia un sistema d’inversió automatitzada en criptomonedes que presentava “com una eina segura capaç de detectar el moment exacte en què calia comprar en una plataforma i vendre en una altra”. Amb sis persones més, van dissenyar una estratègia de màrqueting amb potents campanyes de comunicació per internet i organitzant esdeveniments en hotels de luxe per captar cada vegada més clients. Fuentes presentava la inversió a través d’Artbistar com un negoci rodó i infal·lible. Però el sistema d’algoritmes d’Arbistar, segons diu el jutge “mai va estar operatiu” tal i com recull un informe pericial elaborat pel Departament de Cibercrim de la Unitat Central Operativa.

Per tot això, el magistrat creu que a Santi Fuentes se’l pot acusar d’un delicte continuat d’estafa i un altre delicte d’organització criminal. Assegura que Fuentes feia servir una part dels diners dels inversors per pagar suposats beneficis a altres persones que havien invertit abans -com si fos un negoci piramidal- i la resta dels

diners els desviava a una altra societat seva. També diu l'auto que “Santiago Fuentes apareix com ideòleg de la trama criminal i líder indiscutible”. Assegura que el frau podria superar els 92 milions d’euros i que hi ha unes 32.000 persones perjudicades. També diu que a a data d’avui, hi ha més afectats que continuen presentant denúncies.

El jutge ha dictat presó provisional perquè considera que hi ha un clar risc de fuga de Fuentes. Quan el cas arribi a judici, aquest home podría enfronatr-se a una petició de 18 anys de presó.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00