Política

Jaume Collboni, nou alcalde de Barcelona gràcies a comuns i PP

Barcelona en Comú ha donat suport al candidat socialista en la investidura i passarà a l'oposició, sumant els seus vots al del PP per impedir que Xavier Trias sigui alcalde

Jaume Collboni durant un acte electoral / Europa Press News

El PSC ha recuperat l'alcaldia de Barcelona 12 anys després. Jaume Collboni ha sigut proclamat alcalde de la ciutat després d'un gir de guió de darrera hora que ha fet sumar els 10 regidors socialistes, amb els 9 de Barcelona en Comú i els 4 del Partit Popular. Una estranya aritmètica que ha generat un ple d'investidura agre, de moltes cares llargues i ple de retrets. Collboni ha agraït "l'exercici de pragmatisme i realisme" de comuns i populars, afirmant que el les dues formacions han coincidit en creure que era "el millor que li podia passar a la ciutat de Barcelona", i per això ha defensat que "és legítim i s'ha de respectar".

La defensa d'aquesta majoria que ha fet el ja nou alcalde de Barcelona ha arribat després de les dures intervencions de Xavier Trias i Ernest Maragall, que ja havien assolit un acord per governar plegats. Xavier Trias, que fins a una hora abans del ple creia que seria escollit, li ha etzibat a Ada Colau que és la tercera vegada que fa la mateixa jugada, que "no sap perdre amb elegància" i que no podrà tenir la "consciència tranquila": "des que he arribat aquí no s'atreveixen a mirar-me a la cara, els hi fa vergonya", ha insistit. Trias ha confirmat que marxarà de l'Ajuntament després de no haver aconseguit el seu objectiu: "si no surto alcalde, que us bombin a tots".

Paraules molt contundents també les del líder d'Esquerra. Ernest Maragall ha assegurat que la triangulació entre PSC, Comuns i PP "no té res a veure" ni amb l'eix esquerra-dreta ni amb l'independentisme, sinó amb el "poder fred, descarnat i explícit, passant per sobre de qualsevol voluntat democràtica i majoritària". Maragall ha advertit a Collboni que "no ho tindrà fàcil", perquè la ciutadania "li farà oposició perquè no perdonarà aquest espectacle".

La fins ara alcaldessa Ada Colau ha defensat el canvi de posicionament del seu grup, que fins 24 hores abans havia estat dient que no s'implicaria en cap maniobra compartida amb el Partit Popular. Ha assegurat que "no han participat de cap pacte amb cap formació política", una afirmació que ha aixecat algunes veus d'indignació al Saló de Cent, interrompent a Colau, que ha replicat demanant respecte perquè "el hooliganisme no convé a la política". Malgrat el seu vot favorable, Colau ha confirmat que, de moment, els comuns es quedaran a l'oposició: "amb 10 regidors és impossible governar Barcelona" i per això ha instat a Collboni a buscar un pacte d'esquerres per la ciutat.

De la seva banda, el líder del PP, Daniel Sirera, li ha exigit a Collboni que no incorpori a Ada Colau al govern municipal: "Colau ja és història, i ha de treballar per convertir-la en un malson que mai hauriem d'haver tingut". Sirera ha assegurat que "no ha estat fàcil" donar suport a un alcalde socialista a les portes d'unes eleccions generals però assegura haver "complert la seva paraula de no fer alcalde ni a un separatista ni permetre que els comuns fossin al govern".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00