Política

Trias i Maragall perfilen un acord de govern per Barcelona mentre Collboni no troba els suports per la investidura

Els comuns rebutgen investir el candidat socialista si ha de comptar amb els vots del PP

Els líders dels principals partits de l'Ajuntament de Barcelona durant la campanya electoral, al debat organitzat per SER Catalunya i El País / Europa Press News

Barcelona

Quan falten poc més de 24 hores per la investidura del proper alcalde de Barcelona tot apunta que el càrrec serà per Xavier Trias. De fet, fonts de la candidatura Trias per Barcelona i d'Esquerra confirmen que els equips negociadors de les dues formacions estan perfilant un acord, però asseguren que ara per ara no hi ha un document tancat. Aquestes negociacions s'estan produint silenciosament als despatxos mentre que el PSC i els comuns es pressionen de cara a la galeria.

L'oferta del candidat socialista, Jaume Collboni, per redoblar la pressió als comuns de cara a la investidura és incorporar-los al govern: "Demano explícitament a Barcelona en comú responsabilitat i que estigui a l'alçada fent possible la meva investidura. Si soc escollit alcalde formaré govern amb els comuns", deia Collboni. Però aquesta opció només suma els 19 regidors (10 del PSC i 9 de Barcelona en Comú), i per tant necessitaria tant sí com no el suport d'almenys dos regidors del PP.

En aquest sentit, fonts dels populars insisteixen que no investiran al candidat socialista si és amb els comuns a l'equació, i Collboni ha estat contundent: els comuns serien al seu govern municipal. Però no només el PP descarta aquesta opció, sinó que també la descarten els comuns, el soci principal que tindria Collboni. El cap de les negociacions dels comuns, Jordi Martí, ho ha deixat clar: "Qualsevol acord que passi per la participació i l'acord amb el PP no el farem". L'operació, d'entrada, s'assimilaria a la del 2019, en què Manuel Valls va cedir tres vots per permetre que Ada Colau fos alcaldessa i formés govern amb el PSC. Els motius que esgrimeix Martí per allunyar-se d'aquesta hipòtesi és que el PP ha posat per condició revertir les polítiques de Colau a la ciutat de Barcelona i també els pactes amb VOX a la resta de l'estat.

Collboni ha deixat clar que presentarà la seva candidatura al ple de constitució de l'Ajuntament aquest dissabte, però ha d'aconseguir sumar els 21 regidors necessaris per obtenir la majoria absoluta, escenari que ara per ara no sembla que avanci pels vetos creuats entre el PP i els comuns. En aquest cas, sigui quin sigui l'estat de la negociació de l'acord entre Junts i Esquerra, Xavier Trias té tots els números de convertir-se en el proper alcalde de la ciutat en ser el candidat de la llista més votada. D'aquesta manera Trias tornaria a agafar la vara que va ostentar en el mandat 2011-2015, aquesta vegada, però, compartint govern amb Esquerra.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00