Política

Colau proposa repartir l'alcaldia amb el PSC i ERC, però cap dels dos li compra la idea

L'alcaldessa en funcions assegura que ha traslladat la "proposta imaginativa" al PSC i a ERC, però tant socialistes com republicans neguen haver rebut cap "proposta formal"

Ada Colau / Jordi Borràs

Barcelon

Després de més de dues setmanes de silenci i quan falten només quatre dies per la investidura, la cap de llista dels comuns, Ada Colau, ha sacsejat el tauler de les negociacions concretant la "proposta imaginativa" que havia apuntat després del 28 de maig. En una entrevista a Ràdio 4 ha proposat repartir-se l'alcaldia de Barcelona amb Ernest Maragall i Jaume Collboni per crear un "govern progressista fort". L'alcaldessa en funcions ha detallat que Maragall podria tenir l'alcaldia el primer any, ella mateixa l'assumiria en el següent any i mig, el mateix temps que Collboni, que arribaria a ser alcalde l'últim any i mig de mandat. Per Colau compartir l'alcaldia és un "incentiu suficient" perquè tots puguin "imprimir el seu caràcter i corresponsabilitzar-se" de les polítiques.

Segons Colau aquesta proposta s'ha comunicat al líder republicà i al líder socialista a Barcelona i tots dos s'han mostrat "disposats a parlar-ne". Però tant un com l'altre diuen just el contrari. El PSC rebutja frontalment la proposta dels comuns perquè considera que "no s'entendria pels votants progressistes" i tampoc contribuiria a "l'estabilitat i al rigor" que mereix l'Ajuntament de Barcelona. De fet, fonts del partit asseguren que aquest moviment és "l'últim cartutx d'Ada Colau". Per això els socialistes mantindran la candidatura de Jaume Collboni a la investidura i insten tant a Barcelona en Comú com a Esquerra a definir la seva posició per aquesta votació i a fer "propostes amb generositat i humilitat en funció del lloc en què els ha ubicat la ciutadania a les urnes".

En el mateix sentit s'han pronunciat els republicans. Fonts d'Esquerra expliquen que en cap cas han rebut una "proposta formal" per compartir l'alcaldia amb Colau i Collboni. De fet, ni la consideren una proposta perquè "no està consensuada amb el PSC, i per tant no és real". Aquestes mateixes fonts afegeixen que en l'única reunió entre Colau i Maragall que es va produir el 31 de maig no es va parlar d'aquest repartiment i insten als comuns, en primer lloc, a posar-se d'acord amb el PSC.

També ha reaccionat a aquesta proposta la candidatura "Trias per Barcelona", que creu que no té res a veure amb Barcelona sinó que es tracta d'un "darrer moviment a la desesperada per salvar el coll" i en clau de "supervivència personal".

Trias, més a prop de l'alcaldia

Ara per ara la majoria alternativa que ha intentat bastir Jaume Collboni amb els comuns i Esquerra sembla estar en un punt mort per la negativa dels republicans a investir un alcalde socialista. Tampoc prosperarà la proposta d'Ada Colau perquè ja l'han rebutjat tant els socialistes com els republicans. I sobre l'opció que el PP de Daniel Sirera regali els vots per investir a Collboni amb el suport gratuït dels comuns, tampoc té recorregut. Sirera no facilitaria aquesta opció si Colau forma part d'un govern, i els comuns no investirien Collboni si no entren a l'executiu. Per tant, avui dia sembla que les majories alternatives a la llista guanyadora tenen poc marge i, per tant, apropen l'alcaldia a Xavier Trias. En aquest cas, al ple d'investidura només necessita els vots dels seus 11 regidors, ja que en política municipal, si no hi ha una majoria alternativa és alcalde el candidat de la llista amb més suports.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00