Hora 14 Cap de setmanaHora 14 Cap de setmana
Sociedad | Actualidad

La teoria de la conspiració climàtica arriba a la Fiscalia

Experts alerten que la conspiració chemtrail no té base científica, però ha agafat una nova volada gràcies a les xarxes socials

ELS CHEMTRAILS ARRIBEN A FISCALIA

ELS CHEMTRAILS ARRIBEN A FISCALIA

02:05

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684672679772/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Avionetes des d'on, suposadament, es llancen productes químics capaços de modificar el clima i evitar que plogui. Són els anomenats chemtrails (de l'anglès chemical trail o esteles químiques), unes substàncies que contradiuen una explicació científica acceptada des de fa molts anys: quan hi ha una combustió es produeix vapor d'aigua. "Ningú ha estat capaç de demostrar que aquestes esteles que deixen anar els avions no siguin cristalls de gel provinents d'aquesta combustió", diu Pau Comes, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB.

La teoria de la conspiració chemtrail s'ha fet forta gràcies a les xarxes socials, impulsada també per l'actual context de sequera: "quan no entenem alguna cosa, apareixen els dubtes de si ens estaran enganyant", explica Alexandre López-Borrull, professor de Ciències de la Informació i la Comunicació de la UOC. Cada vegada és més freqüent veure imatges a les xarxes socials de persones que, suposadament, introdueixen aquestes substàncies als avions. Fotografies falsejades que repliquen mètodes que ja van funcionar en teories de la conspiració durant la pandèmia: "fan bons documentals i intenten que alguna celebritat se'n faci ressò per amplificar l'altaveu", afegeix López-Borrull.

Qui s'amaga darrere d'aquestes teories?

La teoria chemtrail gaudeix de molta repercussió entre moviments alternatius "que busquen alimentar i nodrir desinformacions en temes de Covid, canvi climàtic o violència de gènere", diu el professor de la UOC especialista en teories de la conspiració. I de mica en mica, assegura preocupat, han anat aconseguint objectius; de fet, la Fiscalia reconeix a SER Catalunya que darrerament han començat a rebre denúncies de ciutadans que diuen que el govern els està fumigant. Aquestes denúncies, però, no han prosperat per "falta d'indicis racionals de delicte".

Una manca d'indicis que també es trasllada a l'àmbit científic: Comes explica que és impossible modificar el clima: "tant de bo la tecnologia ens permetés combatre la sequera, però ni tan sols som capaços d'això", sentència. Tanmateix, reconeix que el més preocupant és que els conspiranoics puguin posar en dubte els científics i la ciència. Es desconeix quin percentatge de la població catalana creu en els chemtrails, però alguns estudis apunten que, als Estats Units, serien 1 de cada 10 ciutadans.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00