El Port de Barcelona descarta limitar la presència de creuers a la ciutat
Fonts portuàries asseguren que reduir les escales a la capital catalana podria comportar indemnitzacions de centenars de milions d'euros , però l'Ajuntament aposta pel decreixement
Barcelona
Negativa frontal del Port de Barcelona a limitar la presència de creuers a la ciutat. Aquesta infraestructura assegura que no té poder per limitar la presència d'aquests vaixells turístics, ja que fer-ho suposaria incomplir les concessions amb les navilieres i obligaria al Port a donar indemnitzacions milionàries "que podrien arribar a centenars de milers d'euros", segons asseguren fonts portuàries. Fa mesos que l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau demana limitar la presència de creuers a la ciutat per l'impacte que tenen a nivell ambiental i social, però el Port ho descarta de manera taxativa.
De fet, persones vinculades a la institució recorden que, per exemple, una multinacional com MSC Cruceros acaba de fer una inversió de 75 milions d'euros per la nova terminal de creuers, (les obres començaran en breus i acabaran el 2025), i que és inviable exigir ara a aquesta companyia que no exploti aquesta concessió guanyada per concurs de la manera que consideri més oportuna. A més a més, es descarta que la presència de creueristes baixi els propers anys, ja que la reserva de les escales al Port es fa a dos anys vista i ja es preveuen més de 800 escales, una xifra similar a la d'aquest any, on depenent del volum de passatgers que portin els vaixells, es podria batre el rècord de creueristes superant els 3 milions 100.000 visitants de l'any 2019.
L'Ajuntament va més enllà i assegura que si es construeixen les dues noves terminals previstes per als propers 7 anys, es podria arribar als 4 milions de passatgers, una situació que el consistori no veu amb bons ulls. De fet, la tinent d'alcaldia d'urbanisme Janet Sanz ha assegurat que es poden frenar les dues noves terminals sense entrebancs jurídics ni indemnitzacions, i ha recordat que "això ho podem acordar Ajuntament i Generalitat i que el Port, simplement, es limiti a executar", ha reblat Sanz.
El Port defensa la viabilitat dels creuers
El Port de Barcelona, malgrat la pressió de l'Ajuntament, defensa la viabilitat d'aquesta activitat econòmica. Els principals arguments són econòmics -turisme familiar, despesa de 200€ al dia per visitant, 9.000 llocs de feina directes a jornada completa, una facturació diària de 3 milions d'euros- però des del Port defensen també que l'impacte ambiental no és tan gran com s'ha volgut fer creure des del govern municipal. Basant-se en un estudi de Barcelona Turisme, aquesta infraestructura recorda que els creuers només representen un 5% de les emissions contaminants a la ciutat.
Les dades facilitades pel Port diuen també que, en plena sequera, els creuers no són una despesa d'aigua desproporcionada. Gasten 27 litres per persona al dia omplerts amb recursos hídrics de Barcelona, que representen 66.000 hectòmetres anuals, vora 80 milions de litres d'aigua. Una xifra alta però que posada en context representa un 0'7% de la despesa total d'aigua a la capital catalana. Des del Port defensen que el 8 de cada 10 creuers ja no es connecten a la xarxa d'abastiment d'aigua perquè tenen dessaladores pròpies i poden generar-se els seus propis recursos.
També es descarta multar cap creuer amb la ordenança que s'està redactant per castigar la contaminació excessiva. Segons persones vinculades a la direcció de l'entitat, no hi ha cap creuer que entri dins dels marges d'emissions nocives que s'estan contemplant.
En aquest context, avui s'ha creat el Consell per a la Sostenibilitat dels Creuers, que ha de millorar la coordinació i la transparència entre tots els actors vinculats a aquesta activitat. Avui s'ha reunit per primer cop aquest organisme, on hi ha representades institucions i empreses però no grups ecologistes ni moviments veïnals. La intenció del Port és reduïr l'impacte ambiental d'aquesta activitat i també canviar la percepció ciutadana sobre com els creuers afecten al dia a dia de Barcelona.
L'Ajuntament no vol noves terminals de creuers
El govern d'Ada Colau proposa no construir la setena terminal del Port i retirar la concessió a una ja existent per evitar el creixement de creueristes a la ciutat. Només amb la construcció de la sisena terminal, que ja està en marxa, segons els càlculs del consistori pot fer que Barcelona arribi als 4 milions l'any que ve, un 70% dels quals són de trànsit i passen només 4 hores a la ciutat.
Per això, la tinenta d'alcaldia Janet Sanz, ha proposat avui a la reunió del Consell de Sostenibilitat de Creuers que ha tingut amb el Port i la Generalitat, que NO es tiri endavant la construcció de la setena terminal, que és la G, i que es retiri la llicència l'any que ve de la C, ja que es renova any a any.
"Són dues decisions que no tenen res a veure amb indemnitzacions ni cap debat jurídic complex, per tant, creiem que s'han d'executar. Nosaltres, Generalitat i Ajuntament, podem acordar que les noves terminals no s'han de fer, i que el port ho executi", ha dit Janet Sanz a la sortida de la primera reunió del Consell. Ara mateix, la setena terminal (que s'havia adjudicat en primera instància a Royal Caribean) està suspesa perquè tres empreses que també volien optar a la concessió han impugnat la licitació.