Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad | Actualidad

Qui pot accedir a anticonceptius gratuïts a Catalunya?

La secretària de Feminismes defensa el DIU i l'implant subdèrmic perquè són els anticonceptius "més efectius"

Qui pot accedir a anticonceptius gratuïts a Catalunya?

Qui pot accedir a anticonceptius gratuïts a Catalunya?

17:52

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1682494874369/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

A Catalunya, les dones fins a 29 anys poden accedir a anticonceptius de llarga durada de manera gratuïta. Els departaments de Salut i Igualtat ho van anunciar al febrer en el marc de la presentació del Pla de millora d'accés a l'anticoncepció a Catalunya. També hi poden optar aquelles persones que es trobin en situació de vulnerabilitat, així com aquelles que ho necessitin per motius clínics, en aquests dos casos encara que tinguin més de 29 anys.

Els mètodes que s'ofereixen són el DIU de coure i l'implant subdèrmic, dues opcions que segons Montserrat Pineda, la secretària de Feminismes de la Generalitat de Catalunya, tenen "més efectivitat i menys efectes secundaris". El primer dura aproximament uns cinc anys, i la durabilitat del segon es redueix a tres. Pel que fa als costos, oscil·len entre els 100 per al DIU i els 60 euros pel que fa a l'implant. "Tot l'assessorament que donem a Catalunya està molt adequat a les necessitats de les dones", assegura, "aquests mètodes donen seguretat a les dones".

Segons dades del Departament de Salut, l’any 2022 es van dispensar anticonceptius orals finançats a unes 146.000 usuàries amb una mitjana de 3,4 envasos l’any i amb un cost per usuària anual de 13€. De mitjana cada usuària paga 13€/any, la resta està finançat pel CatSalut. El finançament varia entre el 60% i el 100%, pot haver algú exempt de copagament.

Els que vulguin acollir-se a la mesura ho han de fer a través d'un dels 45 Serveis a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) repartits pel territori. Tot i que de moment s'ha començat per tres col·lectius específics: possibles gestants fins a 29 anys, persones en situació vulnerables o persones que han realitzat una interrupció d'un embaràs; la previsió és que en els pròxims quatre anys la cobertura sigui universal.

Després de més d'un mes, Pineda explica que estan "arribant als límits" que es va posar el departament. "Ja fa molts anys que l'Estat diu que hi hauria d'haver accés públic als anticonceptius, i no ho ha fet, les comunitats que teníem autonomia estem cobrint les mancances", acaba.

El cas d'Itàlia

L'Agència Italiana de Medicaments (Aifa) ha aprovat la decisió de fer que la píndola anticonceptiva sigui gratuïta per a les dones de tots els grups d'edat, amb un cost total per a l'Estat estimat en uns 140 milions d'euros a l'any, segons va informar la pàgina web especialitzada "Quotidiano Sanità".

També es va aprovar l'anomenada pastilla preventiva de la Sida, els medicaments a base de tenofovir, disoproxil i emtricitabina, usats en el tractament del virus de la immunodeficiència humana (VIH), i que seran reemborsats i seran a càrrec de l'Estat.

Si bé encara es necessitarà temps, la presidenta del Comitè de Preus i Reemborsaments (CPR), Giovanna Scroccaro, l'organisme encarregat de decidir quins fàrmacs estan coberts pel sistema sanitari, va explicar que aquesta decisió era necessària "per a fer que l'anticoncepció sigui gratuïta a Itàlia "dins de 3 categories de medicaments anticonceptius, identificats i dividits per generació, es van avaluar els productes més barats, que es van fer gratuïts".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00