Actualidad

20 propostes literàries d'autors de les comarques gironines

Des de l'Aquí Girona us recomanem llibres KM0 per aquest Sant Jordi

20 propostes literàries per Sant Jordi

20 propostes literàries per Sant Jordi

13:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1682085152308/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Aquest any a l'Aquí Girona hem parlat molt de llibres i molts escriptors i escriptores han passat pels nostres micròfons. Avui, en la prèvia de Sant Jordi, fem un repàs d'aquestes lectures per si voleu consumir cultura amb segell quilòmetre zero aquest diumenge i fer valdre la producció literària de les comarques de Girona.

Vinculats amb el fet policial

Ahir mateix vam parlar d''Alliberada', que ha escrit la sotsinspectora de Mossos, Rosa Negre, una història real d'abusos i de supervivència. L'Anna Punsí i la Marta Freixanet van treure 'La Noia de Portbou', la cuina de la resolució del misteriós cas de la noia que va aparèixer penjada a Portbou que el programa Crims de TV3 va aconseguir identificar. O el 'Sense Càstig' fet a quatre mans pels periodistes Jordi Grau i Tura Soler, on repassen 10 crims de les comarques de Girona que encara no s'ha sabut qui ha comès. Un llibre on també parlen de la feina del periodista.

Històries extremadament locals

Com a programa local, hem donat ressò a llibres que recullen relats de vides que passen molt a prop nostra. Com la de 'La Modesta', una dona esquerpa de Rabós d'Empordà, la vida de la qual va convertir en llibre la Rosa Maria Moret. O 'el Malaventurat senyor Clauss', de la Marta Pasqual, on rebusca en el passat dels espies alemanys que van ser 'confinats' a Caldes de Malavella. També és local la història de 'Vista Alegre', que ha publicat l'editorial Gavarres per commemorar el centenari del primer camp del Girona, una obra col·lectiva.

Aquesta setmana us presentàvem l''Empordà per mitòmans' de Xavier Febrés, que podria ser que fos l'embrió d'un altre llibre. I fa més temps passava per aquests estudis la Mariona Masferrer, que a 'Sal i Gavians', ambientada a l'Escala, repassa moments històrics d'aquesta població.

Llibres amb molta història

Començant per la de Walter Benjamin. Santi Vancells ha publicat 'Una veritat difícil', on ressegueix les últimes hores del filòsof perseguit pels nazis, que va morir a Portbou. Xavier Carmaniu va presentar-nos a 'Miquel Santaló Parvorell, un republicà total', un mestre i polític poc reivindicat. El filòsof Max Pérez ens va presentar l''Elogi de la Mentida', la reedició d'un llibre del mestre anarquista Torres Tribó, rescatat de l'oblit per edicions Cal·lígraf.

Però no s’acaba aquí la història: Ferran Vallespinós va novel·lar la guerra al Matarraña a 'Las horas huecas'. També vam recordar al fotògraf que va retratar la Girona del principi del segle passat, Valentí Fargnoli a partir de la novel·la de Martí Gironell, premi Prudenci Bertrana, 'El Fabricant de Records'.

Bloc de novel·la

Fa molts mesos ja en Francesc Serés ens va venir a presentar 'La mentida més bonica', la primera obra que novel·la el desengany del procés. L'Anna Codina s'ha estrenat en la literatura amb 'Algoritmes', on l'impacte de les xarxes en les nostres vides hi té molta importància. L'Elisabet Moreno, també debutant, ha novel·lat una història de mar a 'L'Esquerda' i la Marta Pasqual, a 'La casa dels caps de setmana' ha tocat el tema dels abusos dins de la família.

Propostes infantils i juvenils

També han passat per l'Aquí Girona la Judith Espígol, l'autora del primer llibre en català que ha sortit de la plataforma Watpad, 'Million Reasons', ambientada en un institut americà. La Roser Rimbau s'ha estrenat a la novel·la amb 'Els lletrafòbics i el senyor no-nom' guanyant el premi Vaixell de Vapor. I l'Ester Collell Martí ens va presentar 'Les butxaques del dol', per afrontar amb els més petits la pèrdua d'un ésser estimat.

20 propostes literàries per Sant Jordi

13:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1682085152308/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00