Sociedad | Actualidad

"Estem sobrecarregats": els pedagogs alerten que no poden atendre tots els casos de bullying a les escoles

Durant el 2022 el Síndic de Greuges va rebre 103 queixes i consultes per assetjament escolar i la USAV es va activar 347 vegades

Cadena SER/Getty

Barcelona

La Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència, la USAV, es va activar 347 vegades per assetjament entre alumnes durant el curs 2021-22. Aquest any ja han fet 167 atencions: és gairebé una per dia. I el Síndic de Greuges, l'any passat, va rebre 103 queixes i consultes per bullying. Tot i que són xifres elevades, l'Associació Catalana de Prevenció de l'Assetjament Escolar (ACPAE) alerta que la majoria de casos no s'arriben a detectar. És l'avís que també comparteix el Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, que assegura que les xarxes socials han fet cobrar una nova dimensió als casos d'assetjament i que els falten recursos per poder atendre'ls. Joan Gamero, vocal de Pedagogia i Escola del Col·legi, explica a SER Catalunya que, abans, "els possibles casos d'assetjament es concentraven al centre i era més fàcil assumir-los"; però ara, amb les xarxes socials, el conflicte s'allarga 24 hores al dia. La conclusió és clara: "amb els serveis que tenim estem sobrecarregats".

Segons Save the Children, un de cada deu alumnes catalans pateixen assetjament i un de cada quatre assegura haver rebut insults amb freqüència. Meritxell Plana, responsable de l'àrea de Relacions Institucionals de l'ACPAE, assenyala que hi ha molts casos en què el mateix alumne no detecta que és víctima de bullying; d'altres vegades, no s'atreveixen a externalitzar-ho. "Tenim la violència verbal molt normalitzada, però no li hem de restar importància. I tampoc no hem de treure la responsabilitat a qui la té: l'agressor", afegeix.

Aquest agressor és normalment un menor d'edat i, per tant, les famílies han de recórrer a la via civil. Noelia Rebon, advocada i col·legiada de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, posa el focus en la prevenció i en la detecció molt immediata dels casos: si es detecta prematurament, diu, es poden activar les eines necessàries per "protegir la víctima, assegurar la seva supervivència, i que no sigui ella qui hagi de canviar d'escola per fugir de l'assetjament".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00