Política

El Parlament corregirà el Fons de transició nuclear per incloure-hi les comarques de Lleida

ERC i PSC han acordat modificar l'error de la llei que van impulsar els socialistes i Junts, però continuen discrepant sobre la governança

Imatge d'arxiu de la Centra Nuclear Vandellós II / ACN

Barcelona

El Fons de Transició Nuclear quedarà corregit aquest mes de març. Els 19 municipis de les comarques del Segrià i de les Garrigues que havien quedat exclosos en el pacte del mes de desembre entre PSC i Junts per Catalunya passaran a rebre també aquest ajut, que pretén que els pobles propers a les centrals nuclears vagin adaptant-se al seu futur tancament. El canvi d'aquesta llei va generar un xoc frontal entre Esquerra Republicana, d'una banda, i el PSC i Junts, de l'altra, perquè la pinça d'aquests dos partits va permetre canviar un fons de la Generalitat a esquena del Govern. Ara, però, els republicans han participat de la correcció d'aquest "nyap", que quedarà aprovada en la Llei de Mesures conjuntament amb els pressupostos catalans. No es modificaran previsiblement, però, la resta d'aspectes als quals s'hi havien oposat.

El canvi es veurà reflectit en les esmenes a la Llei de Mesures, que els partits presentaran avui al Parlament. Les converses entre Esquerra i PSC sobre aquesta qüestió han acabat amb una entesa per refer el redactat de la llei i corregir la discriminació que s'havia produït amb dues comarques, si bé és previsible que compti també amb el suport de Junts per Catalunya, que també havia admès l'error i ha presentat una iniciativa en el mateix sentit, si bé fonts del partit asseguren que no hi ha hagut més converses amb els republicans des que Pere Aragonès i Salvador Illa van segellar el seu pacte. D'aquesta manera, del Fons de Transició Nuclear se'n podran beneficiar tots els municipis que estiguin a un radi de 30 km de les centrals nuclears, i no només els inclosos dins de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona.

El que es manté, però, és la discrepància sobre qui ha de manar sobre aquests diners. Esquerra vol aprofitar la Llei de Mesures per intentar canviar la governança d'uns diners que recapta la Generalitat a través de l'impost a les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, però previsiblement no tindrà prou suports per fer-ho perquè fonts socialistes han confirmat a Ser Catalunya que no tenen intenció de tocar res més d'aquesta norma que van pactar amb Junts. Els republicans lamenten que es donés molt poder de decisió a dos municipis concrets, Ascó i Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant - on, per cert, ara mateix ERC no hi té cap alcaldia - en detriment de la resta de pobles integrats en la zona Penta I de les centrals nuclears, que voldrien que tinguessin el mateix pes, al costat, també, del Govern, els consells comarcals, i els agents socials del territori.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00