El BalcóEl Balcó
Sociedad | Actualidad

Varon Dandy: l'èxit d'una olor rància però innovadora

El Museu de Badalona celebra els 100 anys de la perfumeria que va revolucionar el consum de colònia entre homes

Varon Dandy: per què va triomfar aquesta olor rància?

Varon Dandy: per què va triomfar aquesta olor rància?

17:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674759285670/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

"Para los hombres, hombres. Enérgica, varonil, porque a nosotros los hombres nos gustan así". És només un exemple de les desenes d'anuncis que promocionaven una colònia pensada "para un hombre importante", la colònia Varon Dandy, que tan popular es va fer entre homes durant el segle passat.

Museu de Badalona

Museu de Badalona

Tenia una olor forta, molt intensa, de fa dècades, que a molta gent li provoca nostàlgia i li evoca records del passat, del pare o de l'avi. Aquest 2022, fa cent anys que es va començar a comercialitzar aquest perfum, un dels pioners, dels que estaven pensats per homes. Tot va començar a la perfumeria Parera, a Badalona. Per això el Museu de la ciutat ha obert una exposició dedicada a aquest fenomen que deixa fascinats els visitants.

Museu de Badalona

Museu de Badalona

Al programa 'El Balcó', hem entrat a la planta dos d'aquest museu per recordar aquells temps on els homes havien de ser "varoniles y seductores". Hem parlat amb Núria Casals, la investigadora que ha preparat tota la documentació per fer aquesta mostra i que ha aconseguit moltes de les ampolletes que s'hi exposen. La marca va triomfar a molts països de sudamèrica, i sobretot va funcionar per la publicitat i promoció que se'n va fer, des de l'època d'abans de la guerra fins a finals de segle.

"Té un aroma antic, ranci, però a l'època va ser important, de fet va ser innovadora, perquè era un aroma pensat per homes que normalment no es perfumaven", explica Casals.

A pedrades

"A alguns pobles, quan arribaven els comercials, els rebien a cops de pedra perquè consideraven que era d'efeminat, fer aquesta olor. I això ho van contrarrestar amb una campanya de publicitat fortíssima". Varon Dandy va tenir diferents tipus de perfum, per exemple 'La tentación' o la 'Cocaína en flor', i també va comercialitzar aromes per dones. Ara, el perfum Varon Dandy encara es pot comprar però el ven una altra empresa i es fa amb ampolla de litre, que és un fet que no demostra un gran elitisme, encara fa una olor molt intensa.

A l'estudi, Manel Fuentes hi ha dit la seva: "Si tu creus que ets home, home, ni se t'acudeixi discutir que aquesta és la olor que et toca, devien pensar en aquella època", igual que Judit Mascó: "Era el primer cop que se li deia als homes que es posessin un perfum".

Segons explica Casals, quan s'ha parlat que es deixaria de vendre, hi ha hagut gent gran que ha volgut comprar-ne ampolles a grans quantitats per guardar-la. "Això sí, si la d'ara és molt intensa, no em vull imaginar com devia ser la de principis de segle".

Conversa a 'El Balcó'

Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Hi participen col·laboradors com Jordi Amat, Llucia Ramis, Clara Blanchar, Francesc-Marc Álvaro o Raquel Tulleuda, que conversen cada dilluns sobre temes de tota mena. Els dilluns també hi ha espai per 'Senzilles i tendres', una secció que explica històries d'amor sorprenents, i per Iago Moreno, que analitza temes d'actualitat relacionats amb les xarxes o les noves tendències.

Els dimarts analitzem les pantalles i el món de la comunicació amb la periodista Mònica Planas o amb Selva Orejón, que parla de la ciberseguretat. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana entrevista alguna personalitat destacada. Dimecres és el dia d'Antoni Bassas, que s'asseu a l'estudi de SER Catalunya amb un tema per posar sobre la taula. Però també hi ha espai per als llibres (amb la Susanna Ruiz, que cada setmana en tria un) i per la secció d'Andrea Villoria 'Manual d'instrucció', on coneixem professionals del món judicial o policial. A més a més, l'egiptòloga Irene Cordón ens porta dos mil anys enrere.

Dijous treuen el cap pel Balcó les Parelles de Fet, dues persones que es troben inesperadament (no saben amb qui coincidiran) i que plantegen un tema que les preocupa. La parella varia cada setmana a partir d'una alineació molt potent: Olga Viza, Judit Mascó, Sílvia Soler, David Selvas, Guillem Solé, Ada Parellada, Anna Manso, Queco Novell, Pol Guasch, Manuel Fuentes, Victòria Pagès, Elisenda Roca, David Fernández, David Carabén, Nausicaa Bonnín, Santi Balmes i Judit Culell. També hi ha temps per l'oasi polític del programa o 'Joan i Miquel' (Joan Serra i Miquel Noguer) analitzen les qüestions importants de la setmana.

Divendres hi ha 'Ciència i Connexions', amb Jordi Mir i Salvador Macip, que es troben, un per comentar un tema i relacionar-lo amb el pensament o la filosofia, i l'altre per repassar les novetats científiques. Acabem la setmana amb els 'Plans de finde', una secció desacomplexada on en Joan Bofill, la Laura Estrada, en Joan Tejedor i l'Albert Prat recomanen què fer el cap de setmana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00