Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Economía y negocios | Actualidad

Catalunya tanca el 2022 amb 387.200 desocupats i una taxa d'atur del 9,91%

El Col·legi d'Economistes alerta que la frenada del mercat laboral és més pronunciada a Catalunya que al conjunt de l'Estat

Coincidint amb el primer any de vigència de la reforma de la reforma laboral, el mercat de treball català ha generat durant els últims dotze mesos 20.800 nous llocs de feina / AngelesG.Visdomine (EFE)

Coincidint amb el primer any de vigència de la reforma de la reforma laboral, el mercat de treball català ha generat durant els últims dotze mesos 20.800 nous llocs de feina

Barcelona

Catalunya va tancar l'any amb 387.200 aturats, segons l'Enquesta de Població Activa del quart trimestre de 2022. Són 8.200 desocupats menys que ara fa un any, però 21.900 més que a l'estiu. La taxa d'atur, d'aquesta manera, se situa en el 9,91%, la taxa d'atur més baixa, en un quart trimestre, des de 2007, és a dir, just abans de la crisi financera. Pel que fa a l'ocupació, Catalunya ha tancat el 2022 amb més de 3,51 milions de treballadors, superant el rècord, en un quart trimestre, que també era del 2007. De fet, coincidint amb el primer any de vigència de la reforma de la reforma laboral, el mercat de treball català ha generat durant els últims dotze mesos 20.800 nous llocs de feina, tot i que des de l'estiu, se n'han destruït més de 40.000.

Quina lectura fan els economistes de les dades?

L'enquesta, al tancament de l'any, ens serveix per veure l'evolució del mercat de treball i treure'n algunes conclusions. En aquest sentit, Àngel Hermosilla, secretari tècnic del Col·legi d'Economistes de Catalunya, destaca que, tot i que les dades al global de l'any són positives, sobretot a partir de l'estiu, es constata un "deteriorament" del mercat de treball i una "pèrdua de ritme" de la creació d'ocupació. És una desaccleració que, des del seu punt de vista, s'explica per la conjuntura econòmica global i que, el que és pitjor, avisa que pot complicar-se encara més els pròxims mesos, almenys fins Setmana Santa quan comenci a reactivar-se el turisme.

"La inflació està en la situació que està i el context internacional, sobretot econòmic, és el que és i l'únic que podem fer és intentar moderar l'impacte que arribarà i ja ha arribat, com veiem a les dades de l'EPA, intentar que els col·lectius més vulnerables no en quedin més afectats i prendre mesures per reactivar el consum i promocionar el país per al turisme".

Àngel Hermosilla, a més, destaca que la frenada del mercat laboral és més pronunciada a Catalunya que al conjunt de l'Estat i, això, insisteix obliga a l'administració a prendre mesures. En aquest sentit, avisa que és clau, per exemple, aprovar uns nous pressupostos i no deixar escapar l'augment de la despesa pública en 3.800 milions d'inversions i infraestructures. Una lectura que els economistes comparteixen amb els sindicats i les patronals.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha fet una lectura molt més optimista de les dades: "les previsions del segon semestre de 2022 eren extremadament negatives, però malgrat això hem tancat l'any amb les millors dades d'ocupació i atur des de 2007", ha insistit. Torrent, a més, destaca que les bones dades, en termes interanuals, s'expliquen, en bona part, per la reducció de l'atur juvenil -amb 40.000 desocupats menys que ara fa un any-, per la reducció de la taxa d'atur de les dones -amb 26.000 aturades menys- i per la creació de més de 31.000 llocs de treball al sector industrial.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00