Sociedad

L'estudi Toresky es reinventa com a espai audiovisual de PRISA Media a Catalunya

Equipat amb un plató de televisió, es converteix en un lloc de trobades i presentacions, obert a tercers

Inauguració del nou Estudi Toresky de Ràdio Barcelona

Inauguració del nou Estudi Toresky de Ràdio Barcelona

Barcelona

L'històric estudi Toresky es reinventa per convertir-se en el gran espai audiovisual de PRISA Media a Catalunya, i aquest dijous s'ha vestit de gala per la seva presentació. L'emblemàtic auditori, situat a les instal·lacions de Ràdio Barcelona, al centre de la ciutat, ha estat completament renovat per adequar-se a les darreres exigències audiovisuals, que l'han convertit en un espai versàtil capaç de convertir-se fins i tot en un plató de televisió complet.

Amb una capacitat per a més de 80 persones de públic, l'estudi Toresky s'ha configurat com un espai dinàmic a peu de carrer amb noves capacitats tècniques, disponible per a esdeveniments propis del Grup i per a tots aquells que també vulguin gaudir d'un lloc únic al centre de Barcelona per celebrar trobades, tant presencials com virtuals.

A més de la renovació de la il·luminació, sonorització i climatització, s'ha instal·lat una pantalla LED d'11 metres de llargada per 2,5 d'alçada que aconsegueix embolcallar l'escenari. Gràcies a les millores i al modern escenari, les empreses podran emprar el llenguatge de la televisió en els seus esdeveniments i produccions. També hi ha diferents àrees on poder acollir taules rodones, rodes de premsa, presentacions de producte i altres actes.

Inauguració del nou Estudi Toresky a Ràdio Barcelona / Gianluca Battista

A la inauguració de l'espai, que ha moderat el periodista Pablo Tallón, han estat presents el president de PRISA, Joseph Oughourlian; el president de PRISA Media, Carlos Núñez; el delegat de PRISA Media a Catalunya, Jaume Serra; el director general de Cadena SER, Ignacio Soto; el responsable de PRISA Vídeo, Fran Llorente; la directora de continguts de Cadena SER, Montserrat Domínguez; i la directora de PRISA Audio, Maria Jesús Espinosa dels Monteros, a més d'altres responsables del Grup i periodistes de la casa.

El president de PRISA Media ha destacat a la inauguració que el nou estudi, “sense comparació al centre de la ciutat”, exemplifica l'aposta del Grup per Catalunya i posa de manifest tota la seva potència. “Tots junts, els nostres mitjans ocupen una posició de lideratge a la Comunitat”, ha asseverat. A més, ha recordat que la renovació de l'espai és “el punt de partida” per començar a treballar la gran fita que viurà Ràdio Barcelona el 2024: la celebració del seu centenari.

Història de la ràdio

L'espai pren el nom de Josep Torres Vilata (Barcelona, 1869-1937), conegut artísticament com a Toresky, actor, ventríloc i locutor radiofònic. Va aconseguir gran popularitat als anys 30, gràcies als espais còmics de ventrilòquia que protagonitzava amb el seu ninot Míliu a Ràdio Barcelona i que el van convertir en un dels primers fenòmens mediàtics de la història de la ràdio espanyola. La seva carrera va ser intensa, actuant a l'Havana, Santo Domingo, Nova York, Filipines i Hong Kong, entre altres ciutats. A la seva ciutat natal va treballar en el que avui és Ràdio Barcelona, aleshores EAJ-1, com a rapsode, relatant contes infantils i altres narracions. Toresky va ser nomenat locutor oficial de l'emissora el 1926.

Josep Torres Vilata, "Toresky"

Va aprofitar la gran popularitat de Míliu per impulsar campanyes benèfiques que assolirien un gran èxit; sent, a Espanya, pioner de la ràdio solidària. Al llarg d'una dècada, va fer campanyes a favor dels nens malalts i de les famílies necessitades. Allunyat dels micròfons per una llarga malaltia, va morir a casa seva a Sarrià als 67 anys, víctima d'un ictus. El seu enterrament esdevingué un acte multitudinari, demostrant l'enorme popularitat del radiofonista. Milers de barcelonins van assistir a la capella ardent i van seguir el recorregut del fèretre pels carrers de Sarrià. La tasca benèfica de Toresky li va valer diversos reconeixements, entre els quals destaquen la Gran Creu de la Beneficència del Govern de la República el 1934.

Des de la reforma de la ràdio als anys 50, l'estudi principal de Ràdio Barcelona ha portat en nom d'Auditori Toresky, perquè permetia fer ràdio de cara al públic. L'estudi històric no coincideix amb la ubicació on hi ha l'actual Toresky, ja que les remodelacions de l'edifici el van traslladar dues plantes, però al llarg dels anys l'espai ha allotjat els principals programes de l'emissora, com ara el radioteatre, 'La comarca nos visita' o 'Radio-scope', on es van donar a conèixer molts dels cantants de la cançó catalana, com Joan Manuel Serrat.

Joan Manuel Serrat, a l'estudi Toreski amb Salvador Escamilla

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00