Política

Acord Generalitat-Moncloa per no impugnar la llei de consultes que permetia convocar la consulta dels Jocs d'hivern al Pirineu

Amb el projecte dels Jocs totalment aturat, el govern espanyol ha acceptat finalment no portar la norma al Tribunal Constitucional

Manifestació a Berga contra els JJOO / ACN

Barcelona

El govern central no impugnarà finalment la Llei de consultes que el passat mes de març la Generalitat va actualitzar per poder convocar la votació sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern. Es tractava d'una modificació ad hoc amb la qual s'habilitava el president de la Generalitat a promoure consultes en més d'un municipi, comarca o vegueria sobre assumptes relacionats amb les competències de la Generalitat. La Moncloa havia expressat dubtes sobre la seva constitucionalitat, però els dos executius han acabat assolint un acord perquè la norma no acabi al Tribunal Constitucional.

L'acord, pendent encara de publicació oficial, es va rubricar el passat 14 d'octubre, en un moment en què l'horitzó d'una consulta sobre els Jocs Olímpics ja s'ha esvaït. En tot cas, si mai es reprengués el projecte, el govern català tindria a priori via lliure per convocar una consulta als Pirineus sense cap impediment per part del govern espanyol.

La Generalitat no haurà de fer cap modificació de la llei per evitar la impugnació. Els dos governs han pactat la interpretació de la normativa, deixant clar que les consultes que es puguin convocar no afectaran competències d'ens locals ni vulneraran l'autonomia dels municipis. Els ministeris de Política Territorial i d'Interior havien expressat dubtes amb el redactat perquè la llei especificava que les consultes podien ser sobre assumptes relacionats amb les competències "o interessos" de la Generalitat. Això va fer que al mes de juny s'obrís un procediment de negociació, el mecanisme que els dos governs s'han autoimposat per reduir la conflictivitat al Tribunal Constitucional i que ara ha culminat en acord.

Tres mesos enrere, el PSC s'havia oposat al decret impulsat pel govern català argumentant que no s'havia de celebrar cap consulta sobre els Jocs Olímpics d'hivern.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00