Economía y negocios

El ministeri de Transports ha executat fins al juny només un 16% del pressupostat

Els responsables del ministeri asseguren que, malgrat tot, Catalunya és la comunitat on més diners s'hi han gastat i que no falta voluntat política per tirar endavant projectes

Obres a l'estació de la Sagrera des del pont de Bac de Roda / Marta Vidal

Les dades d’execució pressupostària a Catalunya es mantenen, si fa no fa, en els nivells baixos de l’any passat. Fins al mes de juny, el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha invertit a Catalunya 314 milions d'euros. Això suposa només un 15,7 per cent del que recullen els pressupostos per a tot el 2022. El secretari general d'Infraestructures, Xavier Flores, destaca que, malgrat aquest baix percentatge, Catalunya és la comunitat on més s'hi ha invertit en el primer semestre, 100 milions d'euros més que, per exemple, a Madrid. I afegeix que la baixa execució no respon a falta de voluntat política.

Any rere any, les institucions catalanes miren amb lupa l’execució de la inversió pressupostària de l’Estat a Catalunya i critiquen que tradicionalment se situa en nivells massa baixos. L’any passat la xifra va ser especialment negativa perquè es va invertir poc més d’una tercera part del que estava compromès als comptes aprovats al Congrés del Diputats. I les xifres d’aquest any no seran massa millors. En el primer semestre, el ministeri de Transports ha invertit menys del 16% del pressupostat. El secretari general d’Infraestructures, Xavier Flores, va reconèixer des de Barcelona que la xifra està lluny del que voldrien, però va posar en valor la inversió en números absoluts. Amb 314 milions invertits, Catalunya és la primera comunitat on més diners s’hi ha gastat el ministeri fins el 30 de juny. A Madrid s’hi han invertit 216 milions, el que representa el 40% del pressupostat.

Flores explica que Catalunya ha rebut el 14 per cent de tots els diners que el ministeri ha invertit a l'Estat en el primer semestre del 2022 i que la previsió és que aquest percentatge augmenti a finals d’any fins el 18%, que s'acosta al pes d’aquesta comunitat en el Producte Interior Brut d'Espanya. El secretari general d’Infraestructures no va voler aventurar quin serà el percentatge d’obra executada respecte al que preveuen els pressupostos. Sí que va dir que en el segon semestre de l’any s’invertirà més que en el primer perquè hi ha algunes obres on s’han accelerat els treballs, com la Sagrera o el soterrament de vies a Sant Feliu.

A més de l'obra executada en els primers sis mesos de l'any a Catalunya, el ministeri ha pagat a ACESA 1.070 milions d’euros per les obres de construcció del tercer carril que la concessionària va fer fa anys a l'AP-7. El ministeri explica que si se sumen aquests diners als 314 milions d’euros invertits fins al juny del 2022 el percentatge d’execució s’eleva fins el 69%. Un efecte similar, tot i que amb xifres més baixes, es va registrar l’any passat a Madrid on es van computar com a inversió realitzada els diners que el ministeri va pagar per les obligacions patrimonials amb les concessionàries de les autopistes radials.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00