Aquí CatalunyaAquí Catalunya

Dilema Vergés: acomiadar els assessors de Borràs o seguir pagant 26.000€ mensuals

ERC repta a Junts a decidir si redefinirien les seves funcions i es posarien al servei de Vergés

REPORTATGE. Dilema Vergés: Acomiadarà els assessors de Borràs?

REPORTATGE. Dilema Vergés: Acomiadarà els assessors de Borràs?

08:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663146487_623_cut/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés, té una patata calenta sobre la taula: ha de decidir si cessa o manté als 6 assessors i càrrecs de confiança que tenia Laura Borràs com a presidenta de la cambra i que, de moment, mantenen el seu lloc de feina. Suposen en total un cost de 26.000€ mensuals per a les arques públiques (més de 363.000€ anuals) però des que a finals de juliol es va suspendre a Borràs no tenen unes tasques clarament definides.

El reglament del Parlament no contempla com resoldre una situació com la d’aquestes persones. Habitualment quan un diputat abandona o perd el seu escó, el personal eventual que penja d’aquell càrrec és cessat de manera automàtica. No és, però, el cas de Borràs, que va ser suspesa de drets i deures, però que no ha perdut de forma definitiva ni la seva acta de diputada ni el seu càrrec de presidenta. No pot exercir cap de les seves funcions, i els assessors no poden treballar al seu servei, però tampoc correspon cessar-los de forma immediata. De fet, la Mesa ja ha rebutjat una petició de Ciutadans per a que siguin acomiadats amb caràcter retroactiu des del mateix dia de la suspensió de Borràs.

Un mes i mig després d’aquell 28 de juliol, Vergés no vol dilatar gaire més la decisió. Esquerra admet que és una situació delicada pels efectes sobre les persones afectades però també pels costos polítics que se’n pugui derivar. De moment, segons fonts republicanes, han suggerit a Junts per Catalunya i als propis afectats que proposin quines funcions podrien fer a partir d’ara i que es plantegin si podrien adaptar-se a treballar per a qui ara té les funcions de presidenta, és a dir, per a Vergés, però no volen ni que romanguin sense tasques, ni que remin políticament en contra de les seves decisions. Una proposta d'encaix complicat ja que els 6 assessors són càrrecs de confiança, alguns d’ells molt propers a Borràs i de marcat caràcter polític. Si no hi ha cap acord al respecte, aleshores el seu cessament agafaria força, amb el benentès que podrien tornar a ser contractats de nou si Borràs, en uns mesos, és absolta i pot recuperar les seves funcions.

Fonts de Junts per Catalunya asseguren que s’està avaluant la situació i que encara no hi ha cap decisió presa. L’equip de Borràs considera que ha de ser la vicepresidenta Vergés qui entomi la responsabilitat i digui si els vol o no i en quines condicions. Lamenten que en el moment de suspendre a la presidenta no es volgués demanar un informe als lletrats que pogués aclarir l’abast d’aquella decisió i els dubtes legals com els que ara Vergés té el tràngol de resoldre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00