Política

La Diada més tensa per a l'independentisme

Les diferències entre partits i entitats han convertit la celebració en un front més de la lluita interna en què es troba immers el moviment

Manifestació convocada per l'ANC a Barcelona per la Diada de 2021 / PAU VENTEO - EUROPA PRESS

Barcelona

La Diada Nacional de Catalunya del 2022 és políticament ben diferent de les viscudes durant la darrera dècada. L'absència del president Pere Aragonès a la manifestació organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana evidencia que les reivindicacions conjuntes de l'independentisme han quedat enrere i que ja ni tan sols s'aprofitarà aquesta data per escenificar una unitat que s'ha anat malmetent els darrers anys. Tot al contrari, les diferències entre partits i entitats han fet tensionar l'independentisme més que en cap altre Onze de Setembre des de l'inici del procés, convertint la celebració en un front més de la lluita interna en què es troba immers el moviment.

L'absència del president Aragonès no és l'únic exemple de la manca d'unitat independentista en aquesta Diada. Tampoc hi assistiran cap conseller del seu partit ni bona part de la cúpula d'Esquerra Republicana, que s'han desmarcat completament de l'actual discurs de l'ANC, molt crític amb el paper dels partits i que apel·la a crear una candidatura pròpia per a les pròximes eleccions. Un distanciament al qual Junts per Catalunya ha respost reivindicant més que mai la seva presència. La CUP també assistirà a la marxa de l'ANC tot i que amb una representació discreta: només una de les seves nou diputades ha confirmat la seva presència. Els anticapitalistes centren els esforços en les marxes que organitza també a la tarda l'esquerra independentista. La unitat també s'ha esborrat entre les entitats sobiranistes: Òmnium Cultural reivindica un discurs molt diferenciat al de l'ANC. Queda lluny la unió gairebé siamesa que projectaven fa cinc anys Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

La manifestació de l'ANC enguany començarà a l'avinguda del Paral·lel i recorrerà el passeig de Colom fins a l'Estació de França. És l'acte més carregat de polèmica de la jornada, però el dia estarà farcit d'altres actes polítics i institucionals. A les 9 h la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova; a les 12 h Òmnium Cultural celebra un acte al Passeig Lluís Companys (al que sí que assistirà el president Aragonès); el mateix passeig serà l'escenari a les 18.30 h dels concerts dins l'anomenada Festa per la Llibertat; i a les 22 h el Govern i el Parlament de Catalunya encapçalaran l'acte institucional de la Diada a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc, que tindrà com a eix vertebrador el relat d'alguns dels episodis més rellevants de la història de Catalunya des del 1714 i el paper de moltes dones que l'han protagonitzat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00