Entre el 15 i el 20% de les persones que consumeixen alguna droga, alcohol inclòs, seran addictes
Com més jove es comenci en el consum, més probable és que es generi una addicció
Pla general d'un grup de joves consumint alcohol al botellot de la platja de la Barceloneta / Eli Don
Barcelona
Les drogues imiten reforços naturals que el cervell interpreta com importants per a la supervivència. “Les drogues enganyen el cervell i li fan creure que el seu consum és necessari per a la seva supervivència”, ha explicat Teresa Hipólito, farmacòloga i investigadora en matèria d'addiccions, en el marc del Congrés que l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) celebra a Barcelona.
"Si el consum comença en l'etapa de l'adolescència, com sol passar, hi ha més probabilitats de generar una addicció perquè el cervell no està del tot desenvolupat fins ben entrats els 20 anys. Per tant, l'impacte de les substàncies en l'adolescència és molt més gran i perdura durant molt més temps. Per això, el consum durant les èpoques juvenils pot predir un problema en l'edat adulta", afegeix Hipólito.
Ara bé, no tothom que consumeix drogues desenvoluparà una addicció, serà en un 15 o 20% dels casos. "No és en el 100% perquè l'addicció està condicionada per factors genètics, i també hi intervenen el context psicosocial, així com el tipus de droga, la via d'administració o el moment de la vida en què s'inicia el consum".
Cànnabis i adolescents: un problema creixent
Un consum precoç i elevat de cànnabis multiplica per cinc el risc de patir psicosi al llarg de la vida. I aquest consum preocupa els professionals sanitaris. "El cànnabis provoca alteracions permanents en el funcionament normal del cervell i sabem que el 33% dels joves reconeix que n'ha consumit almenys un cop a la vida. Des del 2016 la tendència és a l'alça i amb la pandèmia ha incrementat encara més", ha explicat Aïda Romero, infermera especialista en Salut Mental en la seva intervenció al congrés de l'AIFICC.
Un de cada quatre estudiants catalans d'entre 14 i 18 anys ha consumit cànnabis durant l'últim any. I també un de cada quatre ha participat en un botellot (això vol dir que ha consumit quatre o cinc begudes alcohòliques en una hora), segons l'últim informe del Ministeri de Sanitat, corresponent a 2021.
L'última tendència en drogues
Alcohol i cànnabis són les drogues més consumides pels joves catalans, però no les úniques. Una que ara corre amb força és el Cloretil, un anestèsic d'ús tòpic que nois i noies es vaporitzen a la boca. A la farmàcia és molt barat, 7 euros el pot. A les discoteques està cobrant a 5 euros la ruixada.
![Susanna Ruiz](https://s3.amazonaws.com/arc-authors/prisaradio/06942f3f-0140-49fb-a8d3-7af2242018ba.png)
Susanna Ruiz
Periodista. Animals i llibres.