Maó crea una xarxa de comerços per vetllar per la gent gran que viu sola
Es tracta d'un treball de col·laboració per contribuir a la millor cura de les persones grans que viuen soles, una acció que s'emmarca al Programa d'Atenció a la Soledat de la Gent Gran i amb el qual també l' Àrea de Benestar Social i Família de l'Ajuntament de Maó va visitar 61 persones majors del municipi que viuen sols
Maó
L'Ajuntament de Maó crea una xarxa de comerços per contribuir a la detecció de problemes a persones grans, i que podran alertar a Serveis Socials en cas que es doni qualsevol situació “anòmala”, i que aquests puguin activitat el protocol necessari.
Aquesta acció, iniciada el passat mes de desembre, es basa en una llista de negocis de proximitat que constitueixen part de la rutina de les persones majors i amb els quals han establert un vincle. De moment, hi formen part quatre farmàcies, set botigues d’alimentació, una perruqueria i un estanc; aquestes són la farmàcia Cardona Vidal; la farmàcia Pons Landino; la carnisseria Rais; la Farmàcia Isabel Riera Triay; l’estanc Tabacs nº1 de Sant Manuel; la farmàcia Pilar Barrau; el forn La Millor ; comestibles Can Gari; és Magatzem Ecològic; Xarcuteria Formatgeria i degustació Ca n’Aurelia; CA NA Joana i Supermercat Sa Plaça SUMA.
El batle Héctor Pons explica que l’objectiu de la iniciativa és implementar la xarxa d’agents socials del municipi per poder dur a terme “l’atenció i el seguiment dels casos de soledat no desitjada”.
Per la seva banda, el tinent d'alcaldia d'Atenció a les Persones, Enric Mas ha afegit que el següent pas serà “ampliar la xarxa a altres entitats, com poden ser per exemple, els casals de gent gran o les associacions veïnals” .
Serveis Socials va visitar el 2024 una seixantena de persones grans que viuen soles
Es tracta d'un treball de col·laboració per contribuir a la millor cura de les persones grans que viuen soles, una acció que s'emmarca al Programa d'Atenció a la Soledat de la Gent Gran i amb el qual també l' Àrea de Benestar Social i Família de l'Ajuntament de Maó va visitar 61 persones majors del municipi que viuen sols.
Primerament, es va establir un llistat de persones majors d'entre 74 i 82 anys que constin al padró d'habitants que resideixen sols al seu domicili que no consta que estiguin donats d'alta a cap servei de Serveis Socials o de Dependència.
De les 128 persones d'entre 74 i 82 anys que consta que viuen sols a Maó, es van poder visitar i entrevistar un total de 61 persones per conèixer la seva situació i donar-los a conèixer els recursos de què disposen. Com a resultat d’aquestes visites, es van donar d’alta a 23 persones en algun recurs o se’ls va tramitar algun servei. La resta, 38, han rebut informació sobre serveis que puguin necessitar en un futur.
Entre els recursos que es van sol·licitar hi ha el de Teleassistència, el Servei d’Atenció a Domicili, però també es va requerir ajuda per entrar a la xarxa residencial o tramitar la dependència.
Aquestes visites són la segona part d'un projecte d'entrevistes que es va dur a terme el 2022 i 2023 per a un sector de població major dels 80 anys, que segons el padró resideixen sols i no disposen d'aquest servei donat d' alta.
Convé recordar que l’Ajuntament de Maó disposa del Telèfon de la Gent Gran, creat perquè les persones majors de 70 anys del municipi rebin informació o orientació sobre recursos que puguin necessitar.