Sociedad

El 40% dels joves d'entre 14 i 18 anys a Menorca estan patint o patiran un trastorn mental

El Consell presenta el programa "Una aposta pel benestar", una campanya per lluitar contra l'estigma que provoquen les malalties mentals

Grup de treball de Salut Mental de Menorca

Grup de treball de Salut Mental de Menorca

Maó

El departament de Benestar Social, junt amb l’Associació de Familiars i Amics per a la Salut Mental de Menorca (AFASMe), la Fundació per a Discapacitats de Menorca, l’Àrea de Salut de Menorca, la Fundació Hestia i l’Hestia Menorca, han presentat les activitats del programa “Una aposta pel benestar”, que durà a terme el Grup de Treball de Salut Mental per aquest 2025.

Com a punt de partida, i coincidint amb el Dia Mundial Contra la Depressió, el Grup de Treball ha dut a terme un vídeo documental sobre les causes que provoquen els diferents trastorns mentals en els adolescents i adults. En aquest documental han intervingut representats i professionals de diferents entitats especialitzades en el sector com Vicenç Arnaiz, psicòleg; Cristina Fernández, directora de la Fundació de Discapacitats de Menorca; Carmen Reynés, consellera de Benestar Social del Consell Insular de Menorca; i Lina Salord, presidenta d'AFASMe, entre d'altres. El vídeo complet es pot visualitzar a través d'aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=ZIEFwwWkIc0

És per açò que el Grup de Treball de Salut Mental ha posat èmfasis a una activitat per a presentar el programa anual: la primera edició d’un concurs de curtmetratges. La consellera de Benestar Social, Carmen Reynés, ha explicat que “el suport audiovisual pot ser una eina molt poderosa per a sensibilitzar sobre la salut mental i combatre l’estigma associat a ella. Per açò, creim que la primera acció ha de ser aquesta, dirigit a joves de Menorca que estan en una etapa vulnerable als trastorns mentals a causa de factors biològics, psicològics o socials”.

El tema del concurs és l’impacte de les xarxes socials en la salut mental, una qüestió especialment rellevant tenint en compte els estudis recents, que estimen que el 40% dels joves d'entre 14 i 18 anys a Menorca sofriran o estan sofrint un trastorn mental. Les característiques principals són aquestes: 

- Poden participar en aquest concurs estudiants de tercer i quart de secundària (ESO), de primer i segon de batxillerat de Menorca, formació professional bàsica i cicles formatius de grau mitjà.
- Només s’admet un curtmetratge per aula, el qual representarà a tots els alumnes.
- Ha de tenir una duració màxima de 5 minuts.
- Es premiaran les tres millors propostes amb 1.500 euros, 1.000 euros i 500 euros per al primer, segon i tercer classificat, respectivament.
- Les obres són anònimes, no s’han de signar.
- Els curtmetratges s’han de presentar en versió original (català o castellà).
- Es valorarà la presentació en dues versions: vertical i horitzontal.

En els propers dies es publicaran en el Butlletí Oficial de les Illes Balears les bases completes, que indicaran com presentar les sol·licituds, les condicions per a participar, les condicions tècniques que s’han de complir i els criteris objectius que tindrà en compte el jurat a l’hora de puntuar els curtmetratges.

A més d’aquest concurs, també s’han presentat altres activitats que es duran a terme en els propers mesos i que formen part del programa anual ”Una aposta pel benestar”. Al febrer tindrà lloc la representació de l’obra de teatre “A la deriva”, els dies 8 i 9, primer a la Sala Multifuncional des Mercadal i després al Teatre des Born.

Al març es celebrarà la Gala de Premis del Concurs de Curtmetratges de Salut Mental i a l’abril s’organitzarà una activitat centrada en l’esport i els seus beneficis per a la salut mental, concretament la Festa de l’Esport al Carrer, el dia 6, amb motiu del Dia Mundial de l’Activitat Física. I ja el maig, es durà a terme l’activitat “Cartes a un amic”, dirigida a combatre la soledat no desitjada en poblacions vulnerables, ajudant a establir vincles.

“Des del Grup de Treball volem remarcar que l’objectiu d’organitzar activitats durant tot l’any és evitar que la sensibilització es concentri només al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental, que es celebra el 10 d’octubre. Aquesta mirada continuada és clau per avançar en la lluita contra l’estigma associat a ella. Amb aquestes iniciatives es busca promoure una consciència constant i efectiva, integrant la importància de la salut mental en el dia a dia i en tots els àmbits de la comunitat menorquina”, ha conclòs Raquel Montávez, treballadora de l’Àrea de Salut de Menorca.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00