Els lloguers tanquen l'any a les Balears un 11,2% més cars, segons pisos.com
Amb aquestes dades, el pis tipus de lloguer a Balears va assolir un preu mitjà de 18,02 euros per metre quadrat. La mensualitat registrada va suposar l’ascens mensual de l’1,77%
Maó
El preu del lloguer a les Balears ha pujat al desembre un 11,20% interanual davant l'any anterior, segons dades del portal pisos.com
Amb aquestes dades, el pis tipus de lloguer a Balears va assolir un preu mitjà de 18,02 euros per metre quadrat. La mensualitat registrada va suposar l’ascens mensual de l’1,77%.
Balears va ser així l'autonomia amb la mensualitat més cara, tenint darrere de Madrid, amb 17,90 euro/m2.
Palma, per la seva banda, va marcar el desembre del 2024 un preu mitjà de 18 euros/m2. Aquesta mensualitat la va situar al quart lloc a la llista de les capitals de província més cares del país. La capital balear va registrar una pujada davant del novembre del 2024 del 0,05%, el repunt més lleu d'Espanya. Enfront del desembre del 2023, va créixer un 9,53%.
Per la seva banda, l'habitatge de lloguer a Espanya va tenir el desembre del 2024 un preu mitjà de 12,18 euros/m2. Aquesta xifra va marcar un ascens mensual del 2,10%. La pujada trimestral va ser del 2,61%, mentre que el repunt semestral va arribar al 3,84%. Interanualment, es va produir una pujada del 9,53%.
Segons el director d'Estudis de pisos.com, Ferran Font, "la pujada del preu del lloguer s'ha enquistat al mercat".
El portaveu del portal immobiliari ha indicat que l'oferta de pisos de lloguer residencial no remunta, i això és un gran problema a les ciutats amb més demanda, que són a més a més en què el lloguer vacacional s'ha enlairat molt fort, un fenomen que impacta en les rendes de llarga durada.
Davant la posada en marxa del nou Índex de Referència per a l'Actualització Anual dels Contractes d'Arrendament d'Habitatge (IRAV), Font es mostra prudent: "Aquest indicador, que pretén substituir l'IPC per evitar pujades desproporcionades del lloguer, tindrà limitada la seva aplicació a contractes signats a partir de l'entrada en vigor de la Llei d'Habitatge, cosa que deixa els contractes anteriors desprotegits en un context d'alta inflació”.
Per a l'expert, aquesta nova mesura intervencionista s'allunya de la veritable i urgent necessitat que porta arrossegant aquesta fórmula d'accés a l'habitatge des de fa anys, que no és altra que animar els propietaris a oferir les seves propietats en un context de seguretat jurídica". Font recorda que "únicament augmentant l'oferta es podran regular els preus, i començarem a veure com les condicions que s'imposen als llogaters deixen de ser tan inflexibles".