Sociedad

Retiren el catxalot mort que havia aparegut a La Vall

L'operatiu de retirada s'ha posat en marxa després que es sol·licités la retirada de l'animal de la platja pel fet de trobar-se en una zona de batuda de les ones, amb risc que l'animal es mogués, i per la dificultat d'efectuar l'anàlisi de l'exemplar in situ

Retirada del catxalot

Maó

El Servei de Neteja de Platges de Menorca, ha procedit a la retirada de la cria de catxalot (Physeter macrocephalus) trobada morta a la platja de la Vall dilluns passat. El servei és responsable de la retirada d'animals morts que arriben a les platges de Menorca. En tractar-se d'una espècie protegida i amenaçada, prèviament s'ha contactat amb els Agents de Medi Ambient del Govern Balear i amb els especialistes de la Fundació Palma Aquàrium, entitat encarregada de l'anàlisi i seguiment de cetacis i tortugues marines a Balears. L'operatiu de retirada s'ha posat en marxa després que es sol·licités la retirada de l'animal de la platja pel fet de trobar-se en una zona de batuda de les ones, amb risc que l'animal es mogués, i per la dificultat d'efectuar l'anàlisi de l'exemplar in situ. La Fundació Palma Aquàrium s'encarregarà ara d'analitzar i agafar mostres de l'animal per tal de fer el registre del varament i intentar esbrinar les causes de la seva mort. La retirada del catxalot, d'uns 5 metres de longitud i entre 1 i 2 tones de pes, s'ha dut a terme amb l'ajuda d'una màquina telescòpica. Seguidament, un camió s'ha emportat l'exemplar a l'Àrea de Gestió de Residus de Milà, on demà dijous està previst que es traslladi el personal de Palma Aquàrium per fer les anàlisis oportunes. Un cop realitzades, es preveu incinerar el cadàver en els forns incineradors de Milà. L'exemplar mort va ser trobat dilluns passat per un grup d'alumnes d'ESO que havien fet a la zona una activitat d'educació ambiental del GOB Menorca. En identificar que es tractava d'un cetaci mort, el grup d'alumnes es va posar en contacte amb el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre del GOB, que va activar el protocol d'actuació telefonant al 112. Activat el protocol, els diferents organismes responsables han coordinat les diferents tasques necessàries per tractar les restes de l'animal de manera adequada. És important recordar que en cas de trobar un animal mort al medi natural el protocol indica que s'ha de telefonar al 112 i atendre a les indicacions del servei d'emergències, que seguidament avisa als organismes competents en cada cas. Espècie protegida i amenaçada El catxalot és una espècie protegida i amenaçada, considerada en estat «vulnerable» per la normativa estatal, recollida en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades, i en Perill d'extinció a la Mediterrània segons la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (UICN). Estudis científics en els quals ha participat l'Associació Tursiops, experts en l'estudi dels cetacis a les Illes Balears, estimen que només queden a la Mediterrània occidental uns 2.000 individus. Aquesta mateixa associació, a través de projecte MOBY MUMMY que rep el suport del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca, ha aportat evidències que el nord de l'illa és una zona essencial per a la cria d'aquesta espècie.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00