Sociedad

Les algues tropicals avancen pel Mediterrani "a un ritme sense precedents", segons un estudi liderat pel CSIC

Els resultats del treball, que es publica a la revista Global Change Biology, suggereixen que el futur escalfament del Mediterrani podria continuar afavorint l'expansió d'aquestes espècies

Cadena SER

Maó

Un estudi internacional liderat per l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC-UIB), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha demostrat que els macròfits marins al·lòctons (macroalgues) i plantes marines no natives d'origen tropical s'estan estenent al mar Mediterrani a una velocitat molt més gran que els macròfits marins d'origen temperat durant les darreres dècades.

Els resultats del treball, que es publica a la revista Global Change Biology, suggereixen que el futur escalfament del Mediterrani podria continuar afavorint l'expansió d'aquestes espècies.

Durant els darrers dos segles, s'ha registrat un increment en la temperatura del mar a causa del canvi climàtic. Això no obstant, persisteix la incertesa sobre si aquest augment de temperatura realment afavoreix l'expansió i l'impacte d'espècies invasores a la mar Mediterrània.

Els investigadors expliquen que la Mediterrània s'ha convertit "en un punt crític" per a l'arribada d'espècies al·lòctones, aquelles que han estat traslladades més enllà del rang de distribució natiu degut a activitats humanes, a causa de les extenses rutes marítimes que connecten l'Atlàntic amb els oceans Índic i Pacífic, així com l'obertura del canal de Suez.

Aquests dos factors han propiciat que els macròfits marins, que engloben tant macroalgues com fanerògames marines, es converteixin en un dels grups taxonòmics més abundants d'espècies al·lòctones a la mar Mediterrània. La seva adaptabilitat a les condicions canviants i la capacitat per colonitzar nous hàbitats han contribuït significativament a la seva expansió en aquesta regió.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00