Hoy por Hoy MenorcaHoy por Hoy Menorca
Salud y bienestar

L'estudi de la menopausa que proposa canvis socials i laborals

Entrevistem a la seva autora, la psicòloga Clara Selva

Menopausa. Estudi de la Dra. Clara Selva

Menopausa. Estudi de la Dra. Clara Selva

08:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706631499128/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mahón

La menopausa, el moment en el qual s'interromp l'ovulació i les dones deixen de tenir la menstruació, és un fenomen biològic amb fortes connotacions culturals negatives en la nostra societat, principalment per factors històrics i socials, en un marc dominat pel masclisme i la discriminació per edat i gènere. Clara Selva Olid, professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i investigadora del grup Behavioural Design Lab (BDLab), està convençuda que l'establiment de mesures en els àmbits polític, social i organitzacional pot reduir la discriminació i l'estigma que envolten aquest període de la vida de les dones. Aquestes mesures les recull en l'estudi El tabú de la menopausa: una discriminació invisibilitzada, que ha guanyat la Beca d'Estudis Feministes Nativitat Yarza de la Fundació Josep Irla.

Segons Selva, tot i que els últims anys han sorgit iniciatives encaminades a trencar el silenci, l'estigma de la vellesa, la pressió estètica, la manca de representació als mitjans de comunicació o la desigualtat de gènere són factors que encara contribueixen a la discriminació de les dones que viuen aquest moment vital. La discriminació té moltes cares, des de la desinformació i la manca de suport emocional fins a les dificultats viscudes en l'entorn laboral (un dels principals focus d'exclusió) o l'atenció inadequada de la seva salut, entre altres. I si a això s'hi afegeixen els símptomes físics i psicològics que pateixen un 80 % de les dones (fogots, canvis en l'estat d'ànim, problemes de memòria, alteracions en la vida sexual, augment de pes, pèrdua de massa òssia, etc.), tot plegat fa que les dones puguin viure el climateri com una experiència vergonyosa, silenciada i, sovint, ocultada.

Amb aquest projecte es vol contribuir, entre altres coses, a desafiar la cultura del silenci entorn de la menopausa.

La visió de les dones i de representants d'empreses

L'estudi de Selva proposa una sèrie de mesures per implementar canvis en l'entorn laboral i social, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les dones i eliminar la invisibilització d'aquest període vital. Per obtenir aquestes conclusions, la investigadora ha fet una recerca qualitativa plasmada en quinze entrevistes a dones actives laboralment que han tingut la menopausa els últims cinc anys. Aquestes converses li han permès copsar les vivències d'aquestes dones i escoltar les seves propostes. En una segona fase, Selva ha fet entrevistes a sis professionals d'empreses que ocupen càrrecs directius de gerència i recursos humans, tant dones com homes.

Preservar la salut laboral de les dones

Per a Selva, és fonamental que els entorns laborals donin suport a les dones amb polítiques que promoguin la inclusió, sense discriminar per gènere i edat. A més, diu que cal impulsar la igualtat de gènere dins les companyies i evitar que aquest col·lectiu abandoni prematurament el mercat laboral.

Incloure el climateri a l'agenda política

L'estudi destaca la necessitat d'impulsar accions educatives, de visibilització i de conscienciació social, com ara el llançament de campanyes en l'opinió pública, la inclusió de la menopausa en el currículum escolar, l'increment de la formació específica i amb perspectiva de gènere per als professionals de la salut o el fet de potenciar espais de suport per compartir experiències (per exemple, als centres d'atenció primària).

Menopausa. Estudi de la Dra. Clara Selva

08:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706631499128/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquí tens l'enllaç a l'estudi sencer.

Luis Soler

Luis Soler

Desde los 14 años está en antena. Lo que empezó como un juego se convirtió en una pasión. Sus estudios...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00