Hoy por Hoy MenorcaHoy por Hoy Menorca
Opinión
Las voces de la radio

Dedicatòria a les figues de moro

Bep Portella s'interessa per un fruit singular que ara, per una iniciativa dels voluntaris de l'Illa del Rei, es converteix en licor

Es mengen, però tenen espines / Makamuki0

Mahón

Figues de moro. La figuera de moro és una planta del gènere Opuntia, originària d'Amèrica però ara estesa per altres àrees del planeta. També a l'illa del Rei com ens recorda Bep Portella. Té molts noms populars, entre ells figuera de Maó (a la Catalunya del Nord). El nom del gènere prové de la ciutat grega Lòcrida Opúncia i l'epítet del binomi prové del llatí ficus indica «figuera de l'Índia», encara que no prové de l'Índia, sinó de Mèxic.

És un arbust de tiges carnoses. El fruit, dins una petita àrea circular, té les espines, 1 o 2, llargues i rígides, envoltades d'altres de molt petites, fines i corbades, que gairebé no es veuen però que si es toquen amb els dits es trenquen i queden clavades a la pell, a menys que tinguis call a les mans, com explica Portella.

Les figues de moro es cullen a la darreria de l'estiu i a la tardor. Un cop pelades, es mengen fresques, però també se'n prepara xarop i arrop, formes en què s'eviten els pinyols. A Mèxic, on l'anomenen nopal, se'n mengen també les pales tendres. Des de l'Illa del Rei les duen a la destil·leria Xoriguer, per fer licor.

Dedicatòria d'en Bep Portella. Fruites de tardor. Figues de moro

03:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1695726084516/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00