Hoy por Hoy MenorcaHoy por Hoy Menorca
Ocio y cultura

Menorca talaiòtica. Capítol 4. Desenterrant respostes

Un recorregut per la tasca arqueològica que permet interpretar la vida a Menorca en milers d'anys

Menorca talaiòtica. Capítol 4. Desenterrant respostes, la tasca arqueològica

Menorca talaiòtica. Capítol 4. Desenterrant respostes, la tasca arqueològica

10:33

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Mahón

A l'inici d'aquest capítol, un fillet li demana tot una sèrie de qüestions al seu pare: Qui va fer aquestes taules i talaiots? Per què servien? Per què ho van fer amb pedres? Com vivien?

Les respostes les tenim gràcies a la recerca arqueològica i, com proposa el pare, la visita al Museu de Menorca pot ajudar a trobarles.

El paper del Museu

El 4 de novembre de 1889 es va obrir al públic el Museu Municipal de Maó a partir de les donacions fetes per alguns particulars. Estava ubicat a l'edifici del Principal de Guàrdia, davant de l'Ajuntament, i va ser inaugurat sota el nom de Museu d'Arqueologia i Història Natural. Aquest va ser el precedent de l'actual Museu de Menorca.

Al 1953 assumeix la direcció Maria Lluïsa Serra Belabre, arqueòloga, historiadora i arxivera. En aquesta època el Museu va acollir el material arqueològic d'excavacions importants que es feien a Menorca: les navetes de Tudons i Rafal Rubí, el poblat Talatí de Dalt, les basíliques de Fornàs de Torelló i de l'Illa del Rei, entre d'altres.

L'any 1978 es va traslladar a l’actual ubicación, al Convent de Sant Francesc. L´edifici del Museu ocupava 5.900 m2.

Al Museu de Menorca podem trobar fragments de informació que ens ajuden a interpretar com era la vida a la Menorca talaiòtica. Els arqueòlegs desenvolupen una tasca de prospecció d’elements sobre el terreny, al peu dels jaciments o no.

Dues veus per conèixer la tasca arqueològica

Els arqueòlegs Joana Gual i Simón Gornés ens expliquen com es troben aquestes respostes. Fem un recorregut per com es va començar a estudiar les restes i vestigis de les antigues civilitzacions, de la densitat de s'illa com a fet diferencial o d'alguns noms propis que va ser pioners i pioneres de la recerca arqueològica. També coneixem algunes peces excepcionals que han ajudat a entendre millor com era la vida a la Menorca talaiòtica.

Menorca talaiòtica. Capítol 4. Desenterrant respostes, la tasca arqueològica

10:33

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Luis Soler

Luis Soler

Desde los 14 años está en antena. Lo que empezó como un juego se convirtió en una pasión. Sus estudios...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00