L'activitat agrícola i les depuradores, responsables de la majoria de nitrats
Així s'extreu d'un estudi realitzat per Universitat de les Illes Balears i que servirà per crear un pla de xoc
Imatge del camp de Menorca
Maó
L'activitat agrícola i ramadera de Menorca genera gairebé el 77% dels nitrats que contaminen els aqüífers de Menorca, i les aigües depurades urbanes, un 16%
Així ho determina un estudi realitzat per la Universitat de les Illes Balears per encàrrec de la Conselleria dAgricultura, Pesca i Alimentació, que basarà en els seus resultats el pla de reducció de nitrats que persegueix reduir aquesta contaminació per davall dels límits legals.
L'estudi segueix el mètode comú del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic que estableix mitges de quilos de nitrogen per hectàrea, una mitjana que en el cas de les Balears se situa en 11,1 kg/ha.
S’ha de dir que Balears és la tercera regió espanyola amb manco concentració per hectàrea, per darrere d'Astúries i Canàries, amb 8 i 9 kilos per hectàrea, respectivament. S’ha de dir, a més, que en els darrers 7 anys, a Balears s’ha aconseguit una reducció de concentració del 31,9 %, ja que la mitjana a les illes al 2016 era de 16,3 kg/ha.
Per illes, el 44% dels nitrats dels aqüífers de Mallorca són d'origen agrícola i el 38% d’aigües residuals.
Per la seva banda, a Eivissa la principal causa de contaminació són els habitatges disseminats, amb un 47%, mentre que l'agricultura representa el 21,5%.