La fiscalitat i la manca de planificació a llarg termini són les principals crítiques de l'oposició al pressupost
Cauen les tres esmenes a la totalitat dels comptes de l'any vinent i tots posen la llei de transferències i competències en el punt de mira
Andorra la Vella
Les tres formacions de la minoria al Consell General han defensat sense èxit les esmenes a la totalitat al projecte de llei del Pressupost pel 2025. Malgrat que les motivacions són diverses, els presidents de cada grup parlamentari que les han plantejat, coincideixen que a grans trets demostren una manca de projecte de país, que no resol els problemes de la ciutadania i que, per exemple, perpetuen una discriminació fiscal entre les rendes del treball enfront de les del capital, que directament no estan gravades.
Des de Concòrdia Cerni Escalé, considera que aprovar els comptes implicarà la pèrdua d'identitat nacional, afectaran la cohesió social i promourà una pèrdua de la qualitat de vida, perquè no afronta els problemes de soca-rel sinó que aplica mesures a posteriori, com ho demostra l'increment d'ajuts socials. Una situació que demostra el fracàs de les polítiques del Govern.
Entre altres qüestions, troba a faltar polítiques del foment de la natalitat, ajudes a les PIMES i més despesa en R+D, així com en formació per als treballadors. També ha carregat contra la inversió estrangera i ha inclòs l'acord d'associació perquè comportarà un increment de les despeses.
La socialdemòcrata Judith Casal no ha amagat les coincidències amb Escalé, menys en la part referent a l'acostament amb Europa. Des del seu punt de vista, la fiscalitat és un greu problema i anima a fer una reflexió per modificar-la. Assegura que no vol apujar impostos, però sí que cal un canvi de model, que gravi el capital i que es limitin les exempcions i les bonificacions.
La parlamentària ha criticat que l'executiu sistemàticament descapitalitzi les parapúbliques, que aposti per Andorra Turisme quan es parla de sostenibilitat en tots els àmbits i, finalment destaca la necessitat de fomentar el contracte social perquè patronal i empreses siguin capaces d'influir l'una en l'altre i avançar conjuntament.
Tots dos s'han referit de passada a la necessitat d'abordar la llei de Competències i Transferències dels comuns, però més concretament ho ha fet Carine Montaner, d'Andorra Endavant, quan ha defensat que cal eliminar duplicitats, que el Govern hauria de recuperar determinades atribucions que tenen les corporacions i que ha arribat el moment d'afrontar-ho, entre altres qüestions, reduir la despesa administrativa.
Afegeix que el pressupost té tres grans problemes com són el contraban legislatiu, la despesa corrent excessiva i l'endeutament.
En la seva primera intervenció el ministre de Finances, Ramon Lladós, ha recordat novament les xifres del pressupost i assegura que reflecteix les prioritats de l'executiu. S'ha guardat un moment per contestar les crítiques a la fiscalitat i ha negat que el capital estigui menys gravat que les rendes del treball, ja que la meitat dels empleats estan exempts de pagar-la.
Arnald Sanllehy
Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...