Más deportes

El COA estableix mínimes menys exigents per Andorra 2025

A més dels criteris esportius per als següents jocs, l'entitat ha publicat una auditoria dels comptes de 2023 que mostren un patrimoni d'1,4 milions i unes pèrdues de 35.000 euros

L'entitat presidida per Xavier Espot Miró ha publicat l'exercici comptable del 2023 en la pàgina web del COA / SFGA

Andorra la Vella

L'organisme olímpic ha publicat aquest dilluns les marques mínimes per participar en els Jocs dels Petits Estats de l'any vinent. Ho ha comunicat a través d'un document en la seva pàgina web en què apareixen tota una sèrie de criteris que hauran d'acreditar totes aquelles esportistes que optin a ser als Jocs.

Els criteris de selecció són diferents segons l'esport, ja sigui per mínimes com en l'atletisme, per rànquing com en el tenis o per resultats com en el judo. En qualsevol cas, les marques són menys exigents respecte als anteriors Jocs de Malta. Prova d'això són les mínimes requerides en atletisme i la natació; per exemple, en els 200 metres la mínima establerta és de 22.20 per als homes mentre que a Malta era de 21.95. Succeeix el mateix en les dones, una marca de 26 segons per aquests jocs en comparació al 2023 quan estava establerta en els 24.60. En natació tres quarts del mateix, en la disciplina de 50 metres esquena masculins la mínima és de 28.04 i a Malta era de 26.30 i en categoria femenina és de 32.07 quan abans estava en 30.40.

El COA ha augmentat en termes generals el temps de les marques fruit de les reunions mantingudes amb totes les federacions després que Xavier Espot hagués estat elegit nou president de l'entitat. Dic en general perquè en el cas del tir passa totalment el contrari, hi ha una rebaixa de les puntuacions. En altres com en el tenis o el judo es mantenen els mateixos criteris. Pel que fa al bàsquet, el vòlei i el rugbi 7 serà necessari haver tramitat una llicència federativa vàlida per la temporada actual.

Segons el document també especifica que s'estudiarà fer una excepció si algun dels esportistes inclosos com a joves promeses no ha pogut assolir la marca. Es debatrà en una reunió d'avaluació a principis de maig entre la mateixa federació i la comissió tècnica.

A més, l'organisme assenyala que la mínima no garanteix la participació en els Jocs i la participació queda subjecta al programa final de la competició, que dependrà de les inscripcions dels països. El comitè també recorda que tenir una llicència tramitada és imprescindible per representar el COA.

El patrimoni del COA era d'1,4 milions el 2023

La nova junta de l'entitat ha creat un nou portal de transparència com a mostra del seu compromís amb la bona gestió i en contra de l'opacitat. El Comitè ha fet visibles els seus comptes arran de les notícies sorgides respecte a una caixa B i vers les crítiques sobre la manca de transparència econòmica per part de l'organisme olímpic. Els comptes auditats corresponen a l'any 2023 i des d'ahir a la tarda són públics i es poden consultar en la seva pàgina web.

Aquesta auditoria indica que el COA disposava a finals de l'any passat d'1,4 milions d'euros, dels quals 1,2 responen al patrimoni net de l'entitat. Aquest capital d'1,2 inclou mig milió del Fons Patrimonial Olímpic i un altre mig milió de les reserves d'exercicis anteriors.

El document comptable també mostra que el 2023 va ser un any de pèrdues perquè van tancar amb una xifra negativa de 35.000 euros. Les raons principals són la reducció dels ingressos, l'increment de les despeses de personal i el cost dels viatges destinats als esportistes.

Amb relació als ingressos, el COA va obtenir 573.781 euros i la majoria provenen de subvencions. Concretament, els diners que reben són 567.548 entre la partida de Govern i del COI, a més de l'aportació de Solidaritat Olímpica i d'altres subvencions com pot ser l'esponsorització d'Andbank. Cal tenir en compte que en 2022 va haver-hi un ingrés extra a causa dels Jocs Olímpics d'Hivern que va suposar una quantitat econòmica més important que la dels Jocs de Malta del 2023.

Quant a les despeses, l'organisme va gastar 607.971 euros. Justament els jocs dels petits Estats de Malta van implicar un important càrrec en els desplaçaments dels esportistes amb un valor que ascendeix als 457.520 euros sumats a un augment del 19% en costos de salaris. Els viatges al país maltès van costar al voltant dels 243.000.

La xifra positiva del COA va ser la del 2022 quan van finalitzar amb uns beneficis de 65.000 euros. Així mateix, l'ens olímpic s'ha compromès a actualitzar les dades periòdicament

Carles Rosell

Carles Rosell

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra. Conductor de l’Aquí Esports, col·laborador de Carrusel i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00