Política

Andorra Endavant trenca la unanimitat per la llei del català

La seva portaveu, Noemí Amador, considera que obligar a certificar un nivell, encara que sigui mínim, a més d'aplicar sancions que poden ser molt altes, pot generar l'efecte contrari del que es busca

La consellera general d'Andorra Endavant, Noemí Amador / Sergi Perez Moreno

Andorra la Vella

25 consellers generals han avalat el projecte de llei de la llengua oficial i només han votat en contra els representants de la formació liderada per Carine Montaner. La seva portaveu, Noemí Amador, ha exposat que estan a favor de fomentar-ne l'ús i també de disposar de recursos perquè els treballadors la coneguin i l'usin, però considera que obligar a certificar un nivell, encara que sigui mínim, a més d'aplicar sancions que poden ser molt altes, pot generar l'efecte contrari del que es busca.

La resta de portaveus han lloat el text d'una manera o una altra, i només Susanna Vela i Cerni Escalé han expressat algun matís. En el primer cas, la parlamentària entén que la transitòria de cinc anys fins que tots els residents hagin d'acreditar el nivell A2 és un termini massa llarg i no entén per què s'exigeix abans als treballadors que tenen el permís de residència i treball, que a la resta de residents, incloent-hi els passius o els treballadors per compte propi. En aquest sentit, el polític de Concòrdia considera que no tots els qui tenen la targeta verda estan de cara al públic i, per contra, alguns autònoms sí.

Sobre aquestes qüestions, la ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha assegurat que es donen aquest marge per garantir que internament es pugui complir.

Finalment, ha comentat que només anunciar-se el projecte de llei, unes 6.800 persones van anar al centre d'autoaprenentatge de català, una dada que triplica les xifres anuals i que enguany ja hi ha 300 persones inscrites als cursos virtuals i 570 als presencials.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00