Política

16 persones es van suïcidar entre el 2019 i el 2021

L'àrea mental de Salut del SAAS va tractar 39 casos d'intents de suïcidi l'any passat

L'àrea de Salut Mental de l'hospital / Arxiu RTVA

Andorra la Vella

Són dades aportades pel ministeri de Salut a demanda de la consellera general del PS, Susanna Vela, referents a l'atenció que presta el SAAS i concretament l'àrea de salut mental a les persones que s'hi deriven. En concret, en els dos darrers anys han atès una quarantena de casos anuals per temptativa de suïcidi. La gran majoria són adults, però el 2022 ho van fer 10 menors i l'any passat, quatre.

Des del 2019 s'ha fet seguiment a 61 persones i aquí destaca el gènere, ja que gairebé dues de cada tres són dones. Precisament també són elles qui més recurrències tenen. En qualsevol cas, entre el 2019 i el 2021, 16 persones van consumar el suïcidi, dels quals la gran majoria eren homes, i només hi havia dos que tenien entre les 15 i els 20 anys. Cal destacar que la parapública no disposa de les dades dels anys posteriors.

Finalment, en els dos darrers anys l'àrea de salut mental ha atès unes 3.500 persones de mitjana, sent els adults la gran majoria, però amb dades estables d'uns 500 adolescents i d'uns 400 infants fins als onze anys. En el cas de les visites, el 2023 van ser de més de 39.300, 1.500 més que el 2022; el principal motiu dels infants són els trastorns emocionals i del comportament que habitualment ocorren en la infància i l'adolescència. Els adolescents també, però s'hi afegeixen els trastorns d'ansietat, dissociatius, relacionats amb l'estrès, somatomorfs i altres trastorns mentals no psicòtics, i finalment, en els adults predominen aquests motius, però també els [afectius] de l'estat d'ànim, i els mentals i de conducta a causa de l'alcohol.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00