Tribunales

El Raonador del ciutadà portarà a la fiscalia el cas dels empleats peruans

Marsol i la patronal estan a favor d'inhabilitar les empreses que vulnerin els drets dels treballadors

El Raonador afirma que més enllà de qüestions laborals, la problemàtica amb els treballadors peruans és de drets humans / Arxiu ANA

Andorra la Vella

La institució traslladarà a la justícia l'assumpte dels treballadors peruans per un possible delicte de vulneració de drets humans. Xavier Cañada considera que és un tema important perquè traspassa el Codi Penal i transgredeix qualsevol normativa internacional. Per aquest motiu, ha obert un expedient per recollir l'opinió de tots els testimonis i estudiar la informació dels possibles abusos, un expedient que portarà als òrgans judicials. Per a Cañada és una qüestió que va més enllà de drets laborals i ho relaciona amb un presumpte tràfic d'éssers humans.

El Govern i la patronal estan d'acord amb inhabilitar les empreses que vulnerin els drets dels treballadors

Així de clars s'han mostrat la ministra de Treball, Conxita Marsol, i el president de la CEA, Gerard Cadena, qui consideren que s'ha d'acabar amb la mala praxi que algunes empreses nacionals, que són molt poques, però reincidents, exerceixen a l'hora de contractar mà d'obra.

La ministra ha recordat que algunes ja s'enfronten a un procés penal, però en el cas concret dels peruans, no tenen cap denúncia que els ajudi a esclarir els fets. Malgrat que s'han posat en contacte amb l'ambaixada del Perú i també han iniciat les inspeccions d'ofici, al final només veu com a sortida final, el fet d'acabar amb la possibilitat legal de contractar persones desplaçades extracomunitàries.

Per la seva part, Cadena ha explicat que es van reunir amb l'associació de contractistes i està convençut que el problema no està en les empreses que engloba, sinó en les intermediàries que els faciliten els treballadors. En aquest punt, afirma que l'administració hauria de revisar els contractes abans de començar l'activitat laboral per comprovar que realment tinguin la feina que els han promès.

Finalment, Marsol ha comentat que una desena dels peruans podran, finalment, regularitzar la seva situació perquè tenen un contracte laboral, però la resta no.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00