Política

El text definitiu de l'acord d'associació estarà enllestit en anglès, a finals de mes

Per donar a conèixer el text, faran reunions públiques a totes les parròquies, més al Pas de la Casa, i també a Barcelona i a Tolosa

El secretari d'Estat de relacions amb l'UE, Landry Riba / SFGA

Andorra la Vella

Així ho ha explicat el secretari d'Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, durant la lectura comentada del text que s'ha ofert aquest dimarts als mitjans de comunicació. D'aquesta manera, encara s'estan tancant els intercanvis entre Andorra, la Unió Europea i San Marino per tenir 'el text autèntic' en anglès a finals del mes i començarà la traducció a les 23 llengües de la Unió Europea, més al català. Posteriorment, caldrà verificar-les i preveu que s'allargui fins al juny. A partir d'aquí, al setembre espera signar l'acord i arrencar el procés de ratificació amb un referèndum, previst a inicis de l'any vinent.

Precisament per donar a conèixer el text, Riba ha detallat que a partir del sis de maig faran reunions públiques a totes les parròquies, més al Pas de la Casa, i també a Barcelona i a Tolosa.

Quan a l'acord pròpiament, ha detallat els diferents aspectes que inclou, entre els quals hi ha la "residència permanent", que estipula que després d'aquest període, els ciutadans comunitaris ja no hauran de renovar el permís tal com passa en l'actualitat. També ha tornat a recordar que es manté el sistema de quotes i la necessitat de presentar penals en cas que el treballador vulgui fer-ho en un sector sensible i que fins i tot, podria "invocar l'aturada de la solució" en casos molt extrems com podria ser que estigués en risc l'accés a l'habitatge, els sistemes públics o els llocs de treball disponibles.

Altres aspectes que canviaran són que els residents passius europeus no hauran de fer una inversió de 600.000 euros en actius nacionals, una qüestió que tampoc hauria de tenir un impacte molt important, ja que en els darrers cinc anys només s'han fet 20 inversions d'aquestes característiques. També s'inclou el dret al permís parental, que és una excedència de vuit setmanes en els primers vuit anys d'un fill.

Finalment, ha recordat que els andorrans podran treballar o estudiar en igualtat de condicions en qualsevol país de la UE, però no tindran drets polítics, ja que en "cap cas" seran considerats ciutadans de la UE.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00