Sociedad | Actualidad
1 de Maig

Més de 500 persones reclamen "una vida digna" en la manifestació de l'1 de Maig

Proclames a favor de pensions i sous dignes, polítiques efectives d'habitatge i igualtat d'oportunitats per a tothom

Capçalera de la manifestació del Primer de Maig d'aquest diumenge a Andorra. / Marisol Fuentes Pérez

Capçalera de la manifestació del Primer de Maig d'aquest diumenge a Andorra.

Andorra la Vella

Més de 500 persones han participat aquest diumenge a la manifestació del Primer de Maig convocats per tots els sindicats del país de forma unitària.

El resultat ha estat qualificat pel secretari general de l'USDA, Gabriel Ubach, de tot un èxit, però sobretot, "del reflex del descontentament general de la ciutadania".

La convocatòria l'han seguit tots els sindicats i també els partits polítics PS, SDP i Andorra Endavant, l'associació Stop Violències i el sindicat espanyol UGT.

La manifestació ha sortit a dos quarts de 12 del migdia de la plaça Coprínceps, ha travessat tot l'eix comercial fins arribar a la plaça del nou edifici del Consell General on s'ha llegit el manifest.

Al seu pas, els treballadors i treballadores de les botigues obertes han sortit ha donar suport als manifestants, entre crits i aplaudiments.

Entre les consignes més repetides, la de "Volem pensions dignes", "Volem salaris dignes" i "No volem marxar, som d'aquí". L'eslògan de la jornada era justament "Per un present i un futur digne".

Ubach s'ha mostrat "molt satisfet" pel resultat, malgrat no haver pogut comptar amb els 45.000 treballadors i treballadores que hi ha afiliats a la seguretat social.

El manifest conjunt reclamava condicions dignes per a tota la població, l'equiparació dels salaris i les pensions al nivell de vida actual, polítiques efectives en matèria d'habitatge i rebutjar allargar l'edat de jubilació. També ha posat èmfasi en la situació dels autònoms, els gran oblidats al seu entendre de les polítiques actuals, i han instant el consell general i el Govern a fer les reformes necessàries per garantir l'igualtat d'oportunitats a tothom.

Els sindicats no descarten més mobilitzacions si no s'adopten les seves mesures al consell econòmic i social, segons Gabriel Ubach.

I és que continuen considerant "un pegat" les mesures econòmiques adoptades pel Govern i exposades al consell econòmic i social perquè, al seu entendre, són insuficients per pal·liar els efectes de la crisi.

Mesures al consell econòmic i social

Els sindicats convocants de la manifestació de l'1 de maig demanaran, entre d'altres mesures, que la sanitat sigui pública i universal, sufragada a través d'impostos.

Serà una de les demandes que traslladaran a la propera reunió del consell econòmic i social.

Això implicarà una reforma del sistema fiscal, que també proposaran, perquè les rendes més altes tributin més.

El secretari general de l'USDA, Gabriel Ubach, ha afirmat aquest diumenge que no es poden carregar més les esquenes d'empreses i treballadors amb l'augment de cotitzacions per cobrir la despesa sanitària i proposaran que l'increment de 4 punts de les cotitzacions es destinin només a les pensions.

Manifestants portant pancartes i banderoles aquest Primer de Maig a Andorra.

Manifestants portant pancartes i banderoles aquest Primer de Maig a Andorra. / Marisol Fuentes Pérez

Manifestants portant pancartes i banderoles aquest Primer de Maig a Andorra.

Manifestants portant pancartes i banderoles aquest Primer de Maig a Andorra. / Marisol Fuentes Pérez

Per tant, entre les propostes que pal·liar els efectes de la crisi, també hi haurà una demanda de revisió del sistema tributari.

Els sindicats també proposaran mesures per augmentar les pensions, equiparant les més baixes al salari mínim; la construcció de més pisos de protecció oficial per pal·liar la manca d'habitatge de lloguer assequible, i treure de la CASS la branca sanitària perquè depengui dels pressupostos de l'Estat.

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00