Ciencia y tecnología | Actualidad

El milà reial, espècie en perill d'extinció que continua creixent a la Reserva de Biosfera de Menorca

L'informe de seguiment de l'any 2021, en què han col·laborat agents de medi ambient del Govern i l'agent de medi ambient del Consell Insular, mostra que la població ha crescut un 12,5% respecte a l'any anterior, un augment considerable

MIlano real volando y mostrando su característica cola ahorquillada. Foto: Félix de Pablo / Flickr

MIlano real volando y mostrando su característica cola ahorquillada. Foto: Félix de Pablo

Maó

Tot i que es tracta d'una espècie molt amenaçada a nivell estatal, l'estat de la població del milà reial (Milvus milvus) a l'illa de Menorca no sembla ajustar-se a aquesta realitat. En els darrers anys la seva població ha passat d'estar gairebé extingida a l'illa el 1998 (amb només 5 parelles reproductores), a comptabilitzar 72 parelles reproductores l'any 2021. Un increment poblacional que és considerat un dels grans èxits de la conservació en l’àmbit insular.

L'informe de seguiment de l'any 2021, en què han col·laborat agents de medi ambient del Govern de les Illes Balears i l'agent de medi ambient del Consell Insular de Menorca, mostra que la població ha crescut un 12,5% respecte a l'any anterior, un augment considerable que fa deduir que hi ha disponibilitat de llocs adequats de cria al llarg de tota la superfície insular. D'aquí a uns quants anys, si les xifres continuen augmentant de la mateixa manera, l'espècie assolirà la seva màxima població i es regularà per mantenir-se. Les dades de productivitat obtingudes (cries que tiren endavant) també mostren valors molt bons per a l'espècie, amb una mitjana d'1,4 polls que volen per parella cada any.

Març, inici de l'etapa reproductora del milà

Durant el mes de març, les parelles de milà comencen la seva etapa reproductora amb la reparació dels nius utilitzats en anys anteriors i la posta dels ous. Cada any hi apareixen noves parelles, joves que comencen per primer cop a reproduir-se. Si no tenen problemes, les noves parelles continuaran criant al llarg de 15 o 20 anys. La campanya de seguiment de la població reproductora realitzada l'any passat també ha servit per marcar amb emissors GPS-GSM set pollastres de milà reial, que aporten informació actualitzada sobre els desplaçaments d'aquestes aus i els seus moviments. En només sis mesos s'han obtingut més de 21.000 localitzacions d'aquests exemplars, dades molt útils per millorar-ne la gestió.

Gestió de les amenaces sobre aus

En relació amb les seves amenaces, la més important continua sent la mortalitat per electrocució en línies elèctriques. Durant l'any 2021 es van detectar 11 exemplars de milà morts, dels quals 10 van morir per electrocució. L'electrocució continua sent una amenaça a l'illa per a les aus de grans dimensions com ara rapinyaires, gavines o corbs, tot i que que cada any s'incrementen els controls i el nombre de suports elèctrics revisats. L'any 2021 es van revisar 1.507 suports i es van detectar 124 aus mortes. Tots aquests suports han estat aïllats per evitar que continuïn provocant la mort d'aus.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00