L'excap d'investigació dels Mossos reclama a Interior que es reconegui el seu càrrec
Durant mesos, l'intendent Antoni Rodríguez va exercir com a màxim responsable de la Comissaria General d'Investigació Criminal, però va cobrar com a sotscap
![](https://cadenaser.com/resizer/v2/XIEWN63YYNKPVDWKLZK7CK6NYQ.jpg?auth=7eab54fef1a54b958743f77920e9d3eced90b9233f4ef74044fd42d45d1d6373&quality=70&width=650&height=487&smart=true)
Un vehicle dels Mossos d'Esquadra / Mossos d´esquadra
![Un vehicle dels Mossos d'Esquadra](https://cadenaser.com/resizer/v2/XIEWN63YYNKPVDWKLZK7CK6NYQ.jpg?auth=7eab54fef1a54b958743f77920e9d3eced90b9233f4ef74044fd42d45d1d6373)
Barcelona
L'intendent dels Mossos, Antoni Rodríguez, va ser cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal (CGIC) durant gairebé 9 mesos. El 7 d'abril del 2021, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, el va ascendir com a màxim responsable d'Investigació del cos. Un càrrec que va exercir fins al 21 de desembre, quan el nou cap dels Mossos, el comissari Josep Maria Estela va comunicar-li el seu cessament, només hores després de la destitució de Trapero; juntament amb una sèrie de canvis dels quals aquest dimecres, el president de la Generalitat donarà explicacions al Parlament. Durant els mesos que Rodríguez va ocupar el càrrec de cap de la CGIC, en l'aplicatiu informàtic intern constava com a sotscap, rebent una remuneració inferior. Segons fonts del Departament d'Interior, Rodríguez no podia ser considerat administrativament com a "cap", ja que no tenia rang de comissari, sinó inferior, d'intendent; una formalitat que ja s'ha subsanat en els nous nomenaments al capdavant de diverses comissaries generals, també la CGIC, amb rang d'intendents, i que ha afectat altres comandaments en el passat. La Direcció General de la Policia ja estudia el recurs de Rodríguez i espera donar-li resposta els propers tres mesos.
Fonts de la conselleria argumenten que fins al darrer acord sindical, signat ara fa un mes, només els comissaris podien estar al capdavant d'una comissaria general. Per aquest motiu, si un intendent assumia aquest rol, formalment constava com a sotscap i rebia una remuneració menor. En l'escrit formulat per l'intendent cessat, al que ha tingut accés SER CATALUNYA, l'excap d'investigació, actualment al capdavant de la comissaria de Rubí, lamenta haver sol·licitat "de manera reiterada, tant de manera verbal, a través de peticions telefòniques com per escrit" rebent per resposta que no hi havia cap errada. El recurs presentat denuncia un "menysteniment dels drets propis del funcionari" i de "l'exercici d'una responsabilitat atorgada per l'Administració" que, en aquest cas, no ha estat encara reconeguda, sense les remuneracions corresponents al càrrec. En aquest sentit, es descriu que des de l'abril del 2021, es va presentar Antoni Rodríguez com a cap d'Investigació, no només a la premsa, sinó a les màximes autoritats de la Judicatura i de la Fiscalia de Catalunya; i en qualitat d'aquest càrrec va assistir a reunions sobre concursos d'oposició d'investigació, amb el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO); trobades amb la resta de Comissaries Generals així com reunions del Gabinet de valoració de l'amenaça terrorista.
El cessament de Rodríguez com a màxim responsable d’Investigació va ser qüestionat per bona part de l’oposició, que ha arribat a demanar una comissió d’investigació dels canvis a la cúpula policial. Una proposa formulada pel grup PSC-Units per Avançar i que s’ha de votar aquest dimecres en seu parlamentària. El rebombori polític que va generar el relleu d’aquest comanament va obligar el conseller Joan Ignasi Elena a defensar els canvis a l'organigrama policial: “No hi ha hagut cap purga. Als Mossos hi ha molta mobilitat”, va explicar en una compareixença a la comissió d’Interior. Elena va negar taxativament que els canvis obeïssin a ingerències polítiques, com s’esforçava a argumentar l'oposició, assegurant que darrere d’aquest malestar hi havia “insinuacions sense més base que la de voler posar en dubte la imparcialitat de la feina dels Mossos d'Esquadra”. La nova prefectura també va donar explicacions del canvi de destí de Rodríguez, argumentant problemes de lideratge: “Es pot ser un cirurgià extraordinari, però no un bon director d’hospital”.
![Andrea Villoria](https://author-service-images-prod-us-east-1.publishing.aws.arc.pub/prisaradio/83eb928e-7d27-42fa-b94d-3ba881cfe9d8.png)
Andrea Villoria
Periodista especialitzada en informació judicial, policial i d'emergències. Ha treballat a les redaccions...