Política
ELECCIONS GENERALS 2023

Montaner aposta per "posar els diners sobre la taula" perquè els propietaris de pisos buits els regularitzin i aflorin al mercat

Andorra Endavant prioritza l'habitatge, la salut i la justícia en el seu programa electoral

Carine Montaner durant l'entrevista a l'Aquí Andorra especial eleccions generals. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Andorra la Vella

Andorra Endavant aposta per regularitzar la situació fiscal dels propietaris dels pisos buits perquè aflorin al mercat de lloguer.

I la seva aposta és facilitant fins i tot econòmicament el pagament de les multes derivades de la no declaració a les hisendes veïnes d'aquestes propietats. A canvi, els propietaris han de signar un conveni amb el Govern perquè aquest pisos formin part de la xarxa de lloguers a preu assequible. D'aquesta manera, la majoria dels 6.000 pisos buits que hi ha al país sortirien al mercat.

Així ho ha explicat la seva candidata a cap de Govern, Carine Montaner, a l'entrevista electoral de l'Aquí Andorra.

Aquí Andorra (23/03/2023)

30:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/ser_andorra_aquiandorra_20230323_151000_154000/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'habitatge és un dels tres eixos principals del programa d'Andorra Endavant. A banda d'aquesta singular mesura de regularització dels pisos buits, aposta per crèdits tous per a la compra del primer habitatge, pujar l'ITP i l'impost de plusvàlues als pisos de luxe i limitar la compra d'immobles als inversors estrangers.

També aposten per donar una ajuda directa al propietari que llogui a preu assequible, com es fa a d'altres països europeus.

En matèria de pensions, Andorra Endavant també contempla incrementar la pensió mínima fins arribar al salari mínim, i en l'àmbit laboral, vincular per llei el sou base a l'IPC. En canvi, no creuen en el subsidi d'atur.

Pel que fa al creixement urbanístic i les infraestructures, el partit de Montaner aposta per modificar la llei del sòl canviant el concepte de terreny urbanitzable, crear una agència estatal de l'aigua, construir un sistema de transport públic per cable i tirar endavant definitivament les variants de Sant Julià i la Massana.

En matèria sanitària, aposten per reestructurar el SAAS, volen posar fi a la figura del metge referent i tornar al sistema anterior, i instauraran el tercer pagador universal. Pel que fa a l'avortament, no el despenalitzaran si posa en risc el coprincipat, però sí aposten per un servei com el SIAD que faciliti a les dones avortar a l'exterior.

Finalment, Montaner diu "no" a l'acord d'associació amb la UE i també al projecte de Grífols.

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00