Sociedad

DA guanyaria les eleccions amb suficiència segons la darrera Enquesta Política

D’altra banda, només la meitat dels andorrans aprova el posicionament a favor d'Ucraïna

Les darreres eleccions andorranes. / DA

Andorra

Andorra Recerca i Innovació ha presentat el darrer informe que ha elaborat a partir d'unes 800 entrevistes, la meitat de les quals a ciutadans residents i l'altra a nacionals, i que es va fer entre finals d'abril i principis de maig. D'ella se'n desprèn que el 33% aposaria per la formació que lidera Xavier Espot, seguida a molta distància del PS que es quedaria amb el 14%. Si s'afegeixen les simpaties que desperten les líders polítics, DA superaria el 52% dels vots a la llista nacional, seguida dels socialdemòcrates que es quedaria amb el 22% dels vots. Liberals n'obtindria l'11%, terceravia el 4,6 i Carine Montaner i el seu partit Andorra Endavant, el 3,5.

Micó avisa que tradicionalment el vot ocult a les eleccions girava entorn dels partits de dretes, però que enguany pot ser del PS. Tot i així, ni les dades ni la seva interpretació fan pensar que pugui guanyar als taronges.

Per cert que la política laurediana és la pitjor valorada de tots els líders presents al Consell General amb un 3,3. Val a dir que només aproven els partits de la majoria, PS i terceravia es queden molt a prop, però suspenen i el partit amb més percentatge de votació és novament Demòcrates.

De fet, bona part de les institucions que fa dos anys havien crescut en confiança de la població, estan perdent punts malgrat que encara obtenen millors puntuacions que l'any 2019. En aquest sentit, Micó creu que l'efecte pandèmia i la resposta que van oferir les va inflar i que ara, a poc a poc, van tornant a la normalitat. Quan a la ideologia majoritària del país, el bloc d'esquerres supera al de dretes.

D’altra banda, només la meitat dels andorrans aprova el posicionament a favor d'Ucraïna

L'enquesta política ha preparat també aquesta pregunta, si estan a favor o en contra que el Govern prengui part en el conflicte bèl·lic, i només el 51% dels nacionals hi està d'acord, seguit per un 45% que creu que l'executiu no s'hauria de posar al costat de ningú. Només un 0,5 ho faria, però del bàndol rus.

Diu el director d'Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, que és per la idiosincràsia del país i la seva tradició de neutralitat.

Val a dir que la resposta dels residents és molt similar també.

La diferència en tots dos casos s'amplia quan els consulten per les sancions que s'apliquen contra Rússia i Bielorússia. En aquest cas, els partidaris de fer-ho són el 60% per un 30% que no.

Quan a l'acord d'associació, el 46% d'andorrans creuen que cal signar-lo, però creix lleugerament el percentatge de persones que opinen que s'hauria de mantenir l'estatus actual. Només el 8% creu que s'hauria de ser membre de ple dret de la Unió Europea.

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00