La LlavorLa Llavor
Sociedad

Isaura Navarro: "L'apicultura valenciana té futur"

La consellera lamenta la lentitud europea a l'hora de prendre mesures i reclama un canvi en l'etiquetatge per a identificar correctament el producte d'ací i poder posar-lo en valor

La llavor (11/03/2023)

La llavor (11/03/2023)

29:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678518330423/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Ha negat la major la consellera en 'La Llavor': El sector té futur, està rebent ajudes i la Generalitat treballa de la seua mà per a aconseguir, per exemple, que les etiquetes reflectisquen clarament la procedència de la mel. Isaura Navarro entén la protesta i la comparteix. I atés que a Brussel·les les coses no són immediates anuncia per a la setmana que ve una reunió amb el sector per a analitzar com han de ser les etiquetes.

Perquè, per a ella, bona part de la solució als problemes del sector passa per la seua posada en valor. Per a això aposta per eines com les denominacions d'origen, les indicacions geogràfiques protegides... i per damunt de tot, la marca "Comunitat Valenciana". Això hauria de compensar els productors que lamenten -ho hem contat ací- que les ajudes se'n queden molt curtes. Afirma la consellera, al contrari, que han augmentat.

Sobre la 'pinyolà' afirma Navarro que a poc a poc van canviant-se'n les varietats i els citricultors aposten per aquelles resistents. Eixe és el camí, afirma Navarro, per a, pas a pas, retornar tots els ruscos a la Comunitat Valenciana.

El Rebost: fent bunyols de carabassa, amb la tia Conchín (per Santi Hernàndez)

El Rebost: bunyols de carabassa (11-03-2023)

El Rebost: bunyols de carabassa (11-03-2023)

03:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678269864795/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ja estem en Falles i València bull. No es poden concebir les falles sense els famosos bunyols que a totes les falles es fan. Avui m'agradaria fer un xicotet homenatge a totes les bunyoleres. A totes eixes dones que en qüestió de dies fan milers de bunyols. Són elles les que ens fan gaudir en aquestos dies de tanta tradició amb el sabor inconfusible dels bunyols de carabassa. Que seria de nosaltres si no tinguerem bunyoleres? Les tiraríem a faltar, veritat?

Es per això que el paper d´aquestes dones és molt rellevant. Per tant, és molt important que es conserve la tradició. En totes les falles hi ha una 'tia Conchin' que fa bunyols amb una gràcia que només elles tenen. He tingut el plaer de conéixer la tia Conchín, de Riba-roja de Túria, fent bunyols al meu centre l'últim dia de col.legi. Una dona que amb un suspir et fa una dotzena de bunyols.

Li vaig preguntar que des de quan feia bunyols. En primer lloc em va dir que ella va nàixer el dia de Sant Josep i que sa mare i la seua iaia ja feien bunyols. Això ja ho diu tot. Des que tenia 9 anys està fent bunyols i ja en té vora a 80. A ella particularment li agrada que la pasta estiga blaneta. Tota una experta en la matèria.

Així que ja sabeu, si voleu menjar bunyols el dia de demà cal que començem a fer-ne per a tindre la gràcia d'aquestes dones tan grans. Artistes!

INGREDIENTS

500 g de farina

250 g de carabassa

50 g de rent

aigua

oli

ELABORACIÓ

En primer lloc hem coure a l'olla la carabassa durant cinc minuts. La carabassa la pelem i seguidament la triturem. Una vegada tenim tots els ingredients preparats es pasten en un recipient o bol fins que la massa quede ni massa espessa, ni massa tova. Hem de poder manipular-la.

COM ES FRIG UN BUNYOL?

Quan l'oli estiga ben calent anirem a poc a poc fregint la massa en porcions. No ha de superar la mida del palma de la mà. Agafem una porció amb la mà i amb l'ajuda del dit gros i l'índex farem un xicotet orifici en el centre al tirar-lo a fregir. Aquest moviment no és gens fàcil i són les bunyoleres les que tenen una gran destresa pels anys d'experiència. Amb una escumadora o una canyeta els pegarem la volta, i quan estiguen daurats els traurem. Podem deixar-los sobre paper absorbent perquè deixen l'excés d'oli.

Finalment, se serveixen amb sucre.

Ací tens la recepta original: http://unarecetaunrecuerdo.blogspot.com/2018/03/fent-bunyols-de-carabassa-amb-la-tia.html

De temporada: oli de fregir

Lligat d'alguna manera a la recepta de bunyols, volem conéixer quin és el millor oli per a fer aliments fregits i quines precuacions n'hem de prendre.

De temporada: oli de fregir (09/03/2023)

De temporada: oli de fregir (09/03/2023)

05:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678355521578/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi La Llavor:

'A Maru' negre, de l'anyada 2018, és el vi que ha triat la sommelier Manuela Romeralo per a tastar.

Vi La Llavor: A Maru (negre)

Vi La Llavor: A Maru (negre)

03:41

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678356180309/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00