Opinión
La Columna

La realitat virtual

José Cantó, director Campus Ontinyent UV

La Columna José Cantó (30/01/2023)  "La realitat virtual"

La Columna José Cantó (30/01/2023) "La realitat virtual"

01:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675063978645/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

Fa uns dies, en un sopar d’amics, un d’ells, que és informàtic ens va parlar d’una ferramenta basada en la intel·ligència artificial que està revolucionant la concepció de la interacció humana amb les màquines. Es tracta de ChatGTP. Un model lingüístic al qual, bàsicament, li fas preguntes i és capaç de redactar una contestació original (no copiada de publicacions anteriors que podem trobar a internet) .

Amb els ulls com a plats, vam decidir fer unes proves en directe i... efectivament, l’aplicació (tot i que té algunes limitacions) funciona molt raonablement bé i és impressionant. A una pregunta concreta nostra, va ser capaç de redactar un text coherent i acurat.

I crec que vam patir la mateixa reacció que va tenir fa 254 anys quan un 5 de gener de 1769 James Watt va patentar la màquina de vapor i va començar la Revolució Industrial. Ara estem en altre moment crucial, ja que la intel·ligència artificial fa que estiguem immersos en el que alguns denominen la Quarta Revolució Industrial basada en la revolució digital.

I és que quan la intel·ligència artificial es desenvolupe un poc més (i estem parlant d’uns pocs anys), serà impossible saber si en una conversa on no veiem al nostre interlocutor, la estem tenint amb un ésser humà o amb una màquina... i això, canviarà de nou la nostra existència com a espècie.

I ho dic, perquè ara que venen eleccions, no sé si estem davant de les últimes on es presenten persones... no es riguen, que quan Whatt va presentar la seua màquina de vapor, ningú creia que fora capaç de substituir-se la força humana o animal per la mecànica... i a la història em referisc!

Ara bé, els he confessar que quan ja estava sols a casa li vaig fer la pregunta a la intel·ligència artificial sobre la data a la qual serà possible tenir a les nostres comarques un tren a València decent... no va ser capaç de donar-me una resposta. I és que no hi ha intel·ligència que comprenga el que ens passa amb el tren.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00