La LlavorLa Llavor
Sociedad
LA LLAVOR

L'any 2023 ha de ser el de la Llei de la Cadena Alimentària

Ho diu Cristóbal Aguado, president d'AVA, que analitza en La Llavor els reptes del nou any

La Llavor (07-01-2023)

La Llavor (07-01-2023)

30:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1673075170623/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

"El problema està en la rendibilitat", explicava el president Cristóbal Aguado en La Llavor. Si l'agricultura comença a ser rendible i es redueix l'abisme existent entre el preu que paga el consumidor i el que rep l'agricultor, el camp seguirà i serà una bona alternativa d'ocupació. Perquè la realitat del camp valencià continua xocant, en aquest nou any, amb l'altra realitat nacional i europea. Prevalen les grans explotacions, tant que el minifundisme és un problema que deixarà sense ajudes, calcula AVA, al 70% dels agricultors valencians.

Per a accedir a ajudes, les explotacions han de tindre un mínim de 43 fanecades, en el cas del regadiu i de 108, en el cas del secà. La majoria d'explotacions de la Comunitat no arriben a eixes superfícies. Parlar d'augmentar la grandària és una quimera per a qui no té capital i només viu preocupat per cobrir despeses. Per això, el primer és que la llei de la cadena alimentària funcione i l'agricultor cobre una quantitat que li permeta marge de millora.

Així es podria començar a resoldre el problema del minifundisme. Perquè les normes afavoreixen les explotacions grans, sí, però, segons Aguado, no contemplen tampoc que diversos propietaris puguen compartir determinades despeses, ja que les ajudes són individuals. Això llastra encara més el camp valencià que es quedarà, com diem, majoritàriament fora de les ajudes. Aguado lamenta que les decisions es prenguen d'esquenes al sector. La lluita contra el minifundisme ací ha començat, i les explotacions van augmentant a poc a poc de grandària, però sense diners no es pot créixer més ni més ràpid.

I de fer costat i ajudar als agricultors presumeix l'empresa Linkener Renovables, que es dedica a la instal·lació de sistemes intel·ligents de control de consum elèctric. I en aquest any 2023 això és molt important. També ací ha canviat la normativa. Des del passat dia dos, els propietaris d'explotacions agràries, les comunitats de regants i les cooperatives poden fer dos canvis de potència per a adaptar-se a les seues necessitats, ja que les penalitzacions per excés de potència han augmentat també enguany un 40%.

Linkener permet conéixer exactament el moment del canvi de consum per a evitar penalitzacions i obtindre un estalvi que xifra en el 20%. Precisament en eixe estalvi es fixa Linkener per als seus beneficis. L'empresa instal·la i controla els seus sistemes a canvi de la meitat d'eixe estalvi.

Davant iniciatives com aquesta, que es multipliquen, el president d'AVA se'n mostra també escèptic perquè afirma que el realment important, més enllà de rebaixes que agraeix, és garantir un camp rendible.

El Rebost

Canelons de galtes de vedella

El Rebost: canelons amb galtes de vedella (07/01/2023)

El Rebost: canelons amb galtes de vedella (07/01/2023)

06:09

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1673276976999/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquest és un dels plats nadalencs del 2022 que vaig preparar a casa per a la família. Amb la idea inicial de preparar unes galtes de vedella, aquesta idea va anar canviant a mesura que s'acostava el dia de Nadal. Així que finalment vaig decidir donar un xicotet tomb a la recepta inicial i preparar uns canelons amb aquestes galtes tan delicioses. Si vos sembla, vos explique com els vaig preparar.

INGREDIENTS

4 galtes de vedella

6 làmines de pasta per a canelons

Verdures variades

Vi 1 got

Paté 1 llanda

Pebre negre

Sal

Oli d'oliva verge extra

Aigua

Per a la beixamel

1 litre de llet sencera

Anou de mantega

Farina 3 cullerades generoses

Nou moscada

Pebre

Sal

PROCÉS

Preparar aquestes galtes és molt senzill. En primer lloc les enfarinem, prèviament salpebrades, i les marquem a una paella. Mentre les anem marcant pelem les verdures, les tallem i les marquem en l'olla amb una miqueta d'oli d'oliva verge extra. Una vegada ho tenim tot ben marcat incorporem les galtes a l'olla i seguidament l'hi incorporem un got de vi negre. Deixem que reduïsca i hi afegim aigua fins que es cobrisquen. Tanquem l'olla i deixem que xiule durant 15 – 20 minutos segons el tamany de les galtes.

Una vegada l'olla exprés estiga temperada obrim i en traiem les galtes i verdures. Les desfem segons el nostre gust i mesclarem junt a les verdures. Hi incorporem el paté i rectifiquem de pebre i sal. Hi afegim una miqueta del caldo restant de la cocció de les galtes perquè queden més sucoses. D'aquesta manera ja tindrem preparat el farciment dels canelons.

Prepararem el caneló i finalment la beixamel. Per a preparar el caneló hidratem amb aigua calenta les làmines i les emplenem a poc a poc sense trencar-les.

Ara tan sols ens fa falta preparar la beixamel. A una paella incorporem una anou de mantega. Una vegada dissolta per la calor hi incorporem la llet a excepció d'un got. A mi personalment em resulta més còmode dissoldre la farina en un got de llet i així evitem els grumolls. Seguidament hi incorporem eixe got de llet amb la farina dissolta i hi afegim la nou moscada i el pebre. Removem amb una cullera de fusta per a no danyar la paella i així, a poc a poc, fins que vaja agafant certa espessor.

Untem un recipient amb mantega i seguidament hi incorporem un llit de beixamel. Sobre aquest anem incorporant els canelons de forma ordenada, i finalment cobrim els canelons amb la resta de la beixamel.

Ho introduïm to al forn prèviament precalfat a 200 °C i ho deixem durant 20 minutos que s'acaben de fer. El resultat és uns canelons intensos i molt saborosos. Espere que vos agraden.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/canelones-de-carrillada-de-ternera/

De temporada: salsifí

De temporada: salsifí (09/01/2023)

De temporada: salsifí (09/01/2023)

06:09

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1673277066025/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

És un producte no massa conegut, encara que prou habitual a la cuina tradicional mediterrània. Hui coneixem què és, quines propietats té i les possibilitats culinàries del salsifí.

Vi la Llavor

Vi La Llavor: Bassus (pinot noir)

Vi La Llavor: Bassus (pinot noir)

03:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1673277150239/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Amb Manuela Romeralo, tastem un vi dolç de Bodegas Hispano-suizas: Bassus pinot noir.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00