La LlavorLa Llavor
Sociedad
La Llavor

Obligats a replantejar-nos la nostra relació amb el medi ambient i amb els animals

Santiago Vega, catedràtic de Sanitat Animal, explica que els senyals d'alarma s'acumulen: la covid és una, però també que 2022 està sent l'any amb més sacrificis d'aus a Europa, el pitjor any de la història, per culpa de la grip aviària

La llavor (26/11/2022)

La llavor (26/11/2022)

29:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669446127804/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Hem envaït l'espai dels animals. La desforestació, per exemple, ens ha acostat a espècies amb les quals antany rares vegades teníem contacte. L'exemple paradigmàtic és la covid. "Els ratpenats no van vindre a buscar-nos, vam ser nosaltres els que hem envaït el seu espai", explica en La Llavor el catedràtic Santiago Vela, professor de veterinària de la Universitat Cardenal Herrera CEU de València.

Eixe contacte dels humans i dels animals destinats a consum humà amb eixos animals silvestres ha disparat les zoonosis. Les malalties dels animals susceptibles de contagiar-se als humans. Explica Vega que el 60% de malalties actuals tenen origen animal i que cada any hi ha cinc malalties noves. D'estes cinc, tres són d'origen animal. Una situació que, unida al canvi climàtic, està provocant un canvi en els patrons de contagi.

El canvi climàtic, que ha vingut per a quedar-se, ha modificat, per exemple, la presència de mosquits. Abans només estaven durant uns mesos a l'any. Ara estan pràcticament tot l'any. Són un dels principals vectors de contagi i transmissió de malalties entre animals, i entre animals i humans. No obstant això, ningú s'ha plantejat de moment la necessitat d'estendre les campanyes de tractament. I només n'és un exemple.

L'any 2022 ha sigut rècord en sacrificis d'aus de granja a Europa. 45 milions d'eutanàsies obligades per la grip aviària. A França, el paté s'ha convertit en autèntic article de "superluxe" perquè s'estan sacrificant per eixa raó molts ànecs. Fa a penes un parell de setmanes es va detectar a Itàlia una malaltia que afecta les vaques, fins ara desconeguda a Europa. Ja ha arribat a Espanya. No hi ha risc, en este cas, de contagi a humans, però econòmicament és un problema perquè les nostres vaques no es poden vendre.

Vega, en tot cas, és optimista. Creu que estem a temps de revertir la situació si fixem un nou marc de relació entre els humans, els animals i el medi ambient. També afirma que els actuals sistemes de control per a evitar malalties en animals estan funcionant molt bé a Espanya.

El Rebost: Espagueti a la carbonara

El Rebost: Espagueti carbonara

El Rebost: Espagueti carbonara

05:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669217850601/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La carbonara. Un plat que es trobarà entre els top ten dels plats més cuinats en països com Espanya o Itàlia. Països banyats per la Mediterrània. Però com ocorre amb moltes altres receptes, poden ser alterades, adaptades a vegades a la zona geogràfica, al nivell adquisitiu o a altres motius dels més variats. La qüestió és que sempre l'havia cuinada amb nata, sabent que aquest ingredient no formava part de la recepta.

El guanciale és el primer ingredient que és relativament diferent. El guanciale està elaborat amb la papada i la galta del porc. Un producte que ja el podem trobar en molts supermercats. El sabor és totalment diferent a la cansalada que solem utilitzar. És més bé paregut al “morro”, tan típic del nostre país. D'altra banda tenim el formatge. Originalment la carbonara s'elabora amb formatge Pecorino amb D.O.P. Si ens eixim de la recepta sempre ens podem decantar per un parmesà o algun formatge semblant.

I finalment, suprimim la nata i utilitzarem tan sols el rovell de l'ou. Si vos sembla vos conte com ho he preparat.

INGREDIENTS (per a 2 persones)

Espagueti

Guanciale (una rodanxa)

2 rovells d'ou

2 cullerades soperes de formatge pecorino

Oli

Sal i pebre

ELABORACIÓ

L'elaboració és ben senzilla. En primer lloc hem de coure la pasta segons el fabricant. Mentre es prepara, tallem el guanciale en xicotetes tires i sofregim. No cal posar oli, ja que el mateix guanciale ja en solta prou.

Mentrestant, agafem un bol i hi introduïm dos rovells d'ou juntament amb dues cullerades de formatge pecorino. Removem fins que s'integre. Com jo no en vaig trobar, aquesta vegada he utilitzat el formatge dels meus amics de la Formatgeria Sant Antoni de Callosa d'en Sarrià. Un formatge molt semblant al pecorino al qual nosaltres diem afectuosament Valmesano, amb un retrogust intens i un toc subtil picant. Una delícia. Afegim mig cassó del caldo de la cocció dels espagueti i removem amb una vareta sense deixar de remoure. Se vos quedarà una crema deliciosa.

Finalment, escorrem la pasta i el guanciale i ho introduïm tot en el bol. Removem bé perquè es repartisca bé, i ja ho tindrem llest.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/espaguetis-a-la-carbonara-sencillamente-impresionante/

De temporada: ous

De Temporada: Ous

De Temporada: Ous

05:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669218577350/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nutritius i amb múltiples possibilitats culinàries. Parlem de les propietats dels ous.

Vi La Llavor: Sentencia 2018

Vi La LLavor: Sentencia 2018

Vi La LLavor: Sentencia 2018

03:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669219100297/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquesta setmana parlem de vi 'Sentencia' (2018), de bodegas Sentencia. Amb Manuela Romeralo.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad