La LlavorLa Llavor
Sociedad
La Llavor

Corfa d'arròs per a obtindre energia sostenible de manera sostenible

Un projecte valencià permet obtindre silici per a bateries a partir de corfa d'arròs i altres residus agrícoles i llots

La Llavor (19-11-2022)

La Llavor (19-11-2022)

29:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1668841720179/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

'Projecte Sinclair', així es diu la tecnologia desenvolupada per l'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE) i capitanejat per Iván Esteve, del centre d'Investigació Química d'aquest institut. Un projecte en fase de validació prèvia a la seua aplicació que té un enorme potencial. És un exemple d'economia circular: un residu, en aquest cas la corfa d'arròs, recuperat i convertit en energia en un procés que el revaloritza. I només és el principi, el procés és aplicable a molts altres residus.

La importància d'aquest projecte radica en el fet que pot resoldre en part un greu problema en la producció d'energies netes. El silici, molt abundant a la terra, requereix ara per ara de processos molt poc sostenibles per a la seua conversió en la matèria primera que necessiten les bateries. S'obté a partir de procediments en els quals se sotmet a altíssimes temperatures que de moment, amb l'afegit de la crisi energètica, són molt poc sostenibles.

Per a aprofitar el silici de la corfa i la palla de l'arròs, de restes de poda, dels llots, fins i tot... el procés precisa de temperatures molt més baixes. És un procés, per tant, molt més sostenible. Quan s'aplique aquesta tecnologia es rebaixarà de forma molt important la dependència de l'exterior, una cosa molt comuna a la Unió Europea quan parlem d'energia.

El Rebost

Verdures en tempura amb maionesa i wasabi

Rebost: tempura de verdures

Rebost: tempura de verdures

05:49

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1668787799061/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Oblida't de la romana o de l'empanat. Quan parlem de tempura parlem d'un arrebossat fi i cruixent utilitzat principalment amb verdures i mariscos. És l'arrebossat per excel·lència al Japó estés per tot el món, i que pel que sembla, van introduir els portuguesos allà pel segle XVI. Almenys això és el que conten. La veritat és que la tempura té la seua cosa i per a preparar-la cal tindre en compte alguns detalls. Els ingredients han d'estar freds i l'oli prou calent. Jo he preparat una tempura amb bròcoli, xampinyó portobello i carlotes, acompanyat amb una maionesa amb soja i wasabi. Deliciós.

INGREDIENTS

Brots de bròcoli

Xampinyó portobello

Carlotes

Oli de llavors

50 g de farina de blat

10g de rent fresc

Un poc de sal

Aigua freda

Per a la maionesa:

1 cullerada sopera de maionesa normal

1 cullerada sopera de soja

Wasabi al gust

PROCÉS

En primer lloc netegem i tallem al gust les verdures. Els xampinyons els he tallats en quatre parts, i les carlotes en palets. Tingueu en compte que han de quedar al dente. Un vegada ho hem tallat tot, prepararem la tempura. Dissoldrem el rent fresc amb una mica d'aigua. Seguidament mesclem la farina de blat amb el rent i li afegim l'aigua freda. És important que la mescla no quede molt espessa. La tempura és un arrebossat subtil on el sabor de la verdura ha de perdurar. Tot i això, és qüestió de gustos.

En un cassó abocarem l'oli de llavors, i quan estiga ben calent començarem a passar per la tempura les verdures, i a poc a poc anem fregint la tempura. A mi personalment no m'agrada que quede molt daurada la tempura. Retirem i deixem en paper absorbent per a llevar l'excés d'oli.

Finalment prepararem la salsa. Simplement hem de mesclar la maionesa amb la soja i el wasabi. Removem bé i llest. Presentem en un plat, i a gaudir de les nostres verdures.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/verduras-en-tempura-con-mayonesa-de-soja-y-wasabi/

De temporada: Llet

Hi ha productes disponibles tot l'any, i la llet és un d'eixos.

De Temporada: llet

De Temporada: llet

06:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1668788223302/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi La Llavor

A la secció del vi ens acostem de la mà de Manuela Romeralo a Requena per a conéixer el vi blanc de 'Finca San Blas 2015'.

Vi La Llavor: Finca San Blas 2015

Vi La Llavor: Finca San Blas 2015

03:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1667476167476/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad