La LlavorLa Llavor
Sociedad
LA LLAVOR

José Alfonso Soria, president del Tribunal de les Aigües: "Cal retornar-li a l'horta una miqueta del que l'horta sempre li ha donat a València"

Els agricultors de la Vega de València cobraran per compensar CO₂ amb el cultiu dels seus camps

La llavor 22/10/2022

La llavor 22/10/2022

30:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666419136823/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

Ho explicàvem fa uns dies en els informatius de la SER: EMIVASA, l'empresa mixta que gestiona el Cicle Integral de l'Aigua a l'Ajuntament de València, l'empresa mixta formada per l'Ajuntament de València i Global Omnium, que gestiona el Cicle Integral de l'Aigua a la ciutat, ha desenvolupat un mètode que obri la porta al fet que l'agricultura sostenible valenciana obtinga un complement per cultivar el camp. Un mètode que passa per convertir l'horta en embornal de carboni. Es treballa en el mètode per a acreditar quant CO₂ compensa l'horta i d'eixa forma monetitzar-ho i fer-ho arribar als agricultors.

El president del Tribunal de les Aigües, José Alfonso Soria, el defineix de forma molt gràfica: és un projecte il·lusionant perquè és una manera de retornar a l'horta una cosa de la qual l'horta sempre li ha donat a València.

La regidora del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València, Elisa Valía, ha explicat que ara empreses i esdeveniments que busquen compensar les seues emissions han de buscar el certificat fora d'Espanya. A les selves d'Amèrica Llatina, per exemple, que a través dels mercats internacionals de drets de compensació poden certificar. I això és el que volen fer ara amb l'horta.

La metodologia plantejada per l'entitat que porta aigua potable a la ciutat de València persegueix determinar el CO₂ que és capaç d'absorbir l'horta local i convertir-la així en un embornal de carboni, la qual cosa possibilitaria que en un futur l'agricultura local poguera fixar drets d'emissió de CO₂ i beneficiar-se d'això. No tots els cultius actuen de la mateixa manera, Soria destaca que l'arròs és el que més n'absorbeix. També subratlla que qualsevol al·licient per a acostar als joves a l'horta és ben rebut.

A Soria també li hem preguntat, després de l'interminable estiu, per la situació de l'aigua a València i la seua horta. Afortunadament, explica, ací la situació és bona gràcies a una primavera molt plujosa. Però no podem baixar la guàrdia i en eixe sentit anuncia que continuaran treballant per guanyar en eficiència automatitzant molts mecanismes per a evitar malgastar aigua.

El Rebost

Lasanya de verdures (recepta de Santi Hernández)

El Rebost: Lasanya de verdures

El Rebost: Lasanya de verdures

04:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666351872621/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sempre hi ha una primera vegada. Una primera vegada per a elaborar la meua pròpia pasta. I si vos dic la veritat, no hi ha res més senzill que elaborar pasta. Una altra cosa és el temps que l'hi dediquem, però si disposeu d'una miqueta de temps val la pena intentar-ho. Aquesta vegada amb unes verdures i una mica de beixamel. Un resultat increïble.

INGREDIENTS (per a dos persones)

Per a la pasta:

1 ou

100 g de farina

Per a la beixamel

50 g de mantega

50 g de farina

1 litre de llet

Sal

Pebre

Anou moscada

Per al farciment:

1 albergínia

1 carabasseta

1 pimentó italià

1 tomaca

Espinacs

Oli d'oliva verge extra

Sal

Parmesà

PROCÉS

Encara que el procés és llarg, no és gens complicat. En primer lloc prepararem la pasta. Per a això necessitarem un bol on posarem un ou per cada 100 g de farina. Pastem fins que vaja agafant consistència i vegem que la massa estiga llesta. Deixem reposar 15 minuts.

Seguidament tallarem les verdures a daus i les saltarem en una paella amb oli d'oliva verge extra. Els espinacs els hi afegirem al final. Podeu utilitzar les verdures que més vos agraden o les que tingueu més a mà. Rectifiquem de sal.

Mentrestant, prepararem la beixamel. A una paella afegim la mantega i una vegada fosa hi afegim la farina per a torrar-la mentre anem removent. Hi afegim la llet a poc a poc sense deixar de remoure. Rectifiquem de sal, hi afegim pebre al gust i un poc d'anou moscada. Veureu com a poc a poc va adquirint consistència la beixamel. Si vos en queden grums no vos preocupeu. Tan sols haureu de passar la beixamel per un xinés o colador i tindrem la salsa llesta.

Encenem el forn a 200 °C i quan tinguem les verdures llestes les escorrerem i els llevarem l'excés d'aigua. Mentre s'escorren, agafarem la massa i sobre la placa de cocció de treball afegim una mica de farina, i amb l'ajuda d'un corró decuina estenem la massa i li fem la forma de la làmina desitjada. Ha de quedar molt fina. Tallem al gust i tan sols ens queda muntar la lasanya.

A la base del recipient posem una mica de beixamel i a continuació hi afegim una quantitat de les verdures. Seguidament hi afegirem una làmina de pasta, i per damunt posarem beixamel i verdures. Repetirem l'operació unes 3 o 4 vegades segons les làmines que hàgem aconseguit. Finalment, cobrim amb la beixamel i cobrim amb el parmesà.

Ací tens la recepta original: http://www.unarecetaunrecuerdo.com/lasana-de-verduras-2/

Vi la Llavor

De la mà de Manuela Romeralo, viatgem fins a la D.O. Utiel-Requena per a conéixer el vi Sabinilla (2021)

Vi la Llavor: Sabinilla (2021)

Vi la Llavor: Sabinilla (2021)

02:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666352118841/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

De temporada

La secció dedicada a productes de temporada se centra en una arrel comestible molt popular: el rave.

De Temporada: rave

De Temporada: rave

05:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666352268963/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00