100 anys amb la ràdio: 1985, el Barça guanya la Lliga
L'historiador Xavier Carmaniu presenta 100 històries que han sonat a la ràdio i que han tingut un paper destacat en la vida del nostre país
100 anys amb la ràdio: 1985, el Barça guanya la Lliga
02:17
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1729255595838/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Aquell 1985 va ser notícia el nomenament de Mijail Gorbatxov com a secretari general del Partit Comunista de la Unió Soviètica, la descoberta del forat de la capa d’ozó, i l’atac terrorista perpetrat per agents francesos contra el vaixell Rainbow Warrior de GreenPeace, que s’havia desplaçat a Nova Zelanda des d’on protestava contra les proves nuclears franceses a la Polinèsia. A més, a Catalunya, precisament aquell va ser l’any de la posada en marxa de la Central Nuclear d’Ascó II. Però per als seguidors del Barça, el 1985 sobretot és recordat per haver guanyat la Lliga.
Aquell campionat arribava després d’11 anys d’espera. I és que el Barça no aixecava el trofeu des de la Lliga del 74, que tothom anomenava com la Lliga de Cruyff; igual que la del 85 de seguida es va batejar com la de “l’Urruti t’estimo”, gràcies a la ràdio.
Posem-nos en situació: 24 de març de 1985, el Barça guanya 1 a 2 al camp del Valladolid i és a punt d’assegurar-se el títol matemàticament quan falten 3 jornades. Però, quan només queden 2 minuts perquè s’acabi el partit, l’àrbitre xiula un penal en contra.
La culerada ho segueix enganxada a la ràdio gràcies a la narració de Joaquim Maria Puyal, que verbalitza el que desitgen molts aficionats des de casa.
Puyal havia començat les retransmissions del futbol en català el 1976 a Ràdio Barcelona, reprenent el que ja es feia abans de la dictadura.
Des del primer moment va rebre l’acollida favorable de l’audiència, que gràcies a les seves narracions caracteritzades per un acurat català, va aprendre que la passió pel Barça i l’esport també es podia retransmetre en la nostra llengua.