Centenari de la Ser

Ràdio Barcelona celebra 100 anys de passió per la ràdio

Àngels Barceló, Carles Francino, Aimar Bretos, Manu Carreño, Mara Torres, Dani Garrido o Andreu Buenafuente, entre les estrelles de la Gala Ràdio Barcelona 100

Andreu Buenafuente presenta la gala del centenari.

Andreu Buenafuente presenta la gala del centenario. / Soledad Domínguez

Ràdio Barcelona ha donat aquest dimecres el tret de sortida a les activitats commemoratives dels 100 anys des de l'inici de les seves emissions -que van suposar l'arribada del mitjà radiofònic al nostre país- amb la Gala Ràdio Barcelona 100, celebrada aquest dimecres a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona i que es podrà veure íntegrament en vídeo divendres que ve a les 22.00 de la nit.

L'esdeveniment, presentat per Andreu Buenafuente, ha ofert un viatge pel temps, explorant el passat, present i futur de la ràdio entre més d'un centenar de professionals del mitjà. Entre els convidats a la gala hi ha hagut rostres reconeguts de la casa com Àngels Barceló, Aimar Bretos, Carles Francino, Manu Carreño, Mara Torres, Tony Aguilar, Dani Garrido, Dani Moreno, Cristina Boscá, Sique Rodríguez, Pablo Tallón, Andreu Buenafuente o Berto Romero, entre altres.

D'altra banda, tampoc han faltat a la cita icones que han acompanyat generacions d'oients i que són un referent en el món dels mitjans, com Iñaki Gabilondo, Pepa Bueno, Gemma Nierga, Luis del Olmo, Frank Blanco, Juan Luis Cano, Boris Izaguirre o Isabel Gemio. Alhora, s'hi han sumat nous talents de la informació i l'entreteniment com Victoria Martín i Carolina Iglesias (Estirando el Chicle), i representants de partits polítics i institucions.

Joseph Oughourlian, president del Grupo PRISA, ha començat la gala amb un discurs en el qual ha reivindicat "el poder de la conversa": "La ràdio ha aconseguit sempre adaptar-se a la realitat de la societat. I la SER ho ha fet amb esperit innovador per satisfer les necessitats dels seus oients. Sempre ha estat així i sempre ho serà. Llarga vida a la ràdio".

La Directora de Contenidos de la Cadena SER, Montserrat Domínguez, brinda por los 100 años de la SER. / Júlia Termes Tossa

Quatre dones referents de la ràdio

La primera taula de la gala ha estat formada per quatre dones que han estat, i són, referents a nivell radiofònic en els 100 anys de la Cadena SER. Àngels Barceló, Julia Otero, Pepa Fernández i Gemma Nierga. Juntament amb Andreu Buenafuente, les quatre han narrat com van ser els seus inicis a la professió, en què totes van començar sent molt joves. "Era una ràdio diferent en la qual ningú ens coneixia", han relatat. En aquest sentit, Pepa Fernández ha ironitzat fins i tot que els oients li "demanaven fotos" per a posar-li cara, tot i que ella sempre s'hi negava.

De la Morena i José María García

Altres convidats de luxe que han assistit a aquesta gala han estat els històrics periodistes José Ramón de la Morena i José María García. Tots dos, al costat del presentador Buenafuente, han compartit la segona taula de l'esdeveniment mirant enrere en el temps. "Som dos tios normals que ens equivoquem, més jo que ell, però ja es va acabar la famosíssima guerra. Estem casats l'un amb l'altre. Vam fer un dinar junts i des de llavors només m'ha omplert d'elogis", ha assenyalat García sobre la històrica rivalitat entre tots dos. Més tard, s'han unit a la taula tres periodistes esportius en actiu, com són Manu Carreño, Dani Garrido i Sique Rodríguez. Tots cinc han xerrat sobre la ràdio d'aleshores i la d'ara, compartint els seus diferents punts de vista.

Iñaki Gabilondo i Luis del Olmo

Després dels periodistes esportius, ha estat el torn de dos dels periodistes més importants de la història d'Espanya i, en particular, de la ràdio: Iñaki Gabilondo i Luis del Olmo. El basc ha narrat com va ser l'inici de la ràdio en democràcia, amb l'arribada de la llibertat de premsa, admetent que és "impossible no emocionar-se".

Per part seva, l'històric presentador de RNE i la COPE, ha reconegut que "els cinc anys més feliços de la seva joventut" van ser treballant a la Cadena SER, a Radio Asturias. "Jo presumeixo de poques coses, però una de les més importants de les quals sí que presumeixo és que soc amic d'Iñaki Gabilondo", ha afegit.

La catifa vermella

Com és habitual en els grans esdeveniments, tots els convidats han desfilat per la catifa vermella abans d'entrar al recinte. "És un nervi com el que ha de fer una cosa davant dels pares", ha explicat Andreu Buenafuente. "Hem fet moltes gales, però això és diferent, és de casa".

El president de la Generalitat Pere Aragonès tampoc ha faltat a la cita. Ha volgut tenir un record per les persones que, des de totes les emissores d'arreu de Catalunya, han dedicat la seva vida a explicar notícies, però també a donar esperança i entreteniment a tota l'audiència.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha reivindicat la capital catalana com a ciutat radiofònica. "Un mitjà com la ràdio ha sobreviscut a tots els canvis tecnològics i està més vigent que mai", ha assegurat. "Estic molt orgullós de ser l'alcalde de la ciutat que va veure néixer Ràdio Barcelona".

Victoria Martín i Carolina Iglesias, del pòdcast "Estirando el Chicle" han posat en valor el seu format com una nova dimensió de la ràdio.

El periodista Boris Izaguirre ha destacat que la Gala Ràdio Barcelona 100 ha caigut el dia de Sant Valentí. "El nostre amor per la ràdio i el de la ràdio cap a nosaltres són completament recíprocs", ha expressat. El presentador també ha explicat que li ha semblat increïble el seu viatge cap a Barcelona, perquè ha compartit tren amb altres grans noms de la ràdio dels últims anys.

El cantant Joan Manuel Serrat ha descrit la ràdio com una "finestra oberta per on entra la llum, el so, la paraula i la vida". Ha explicat que aquest mitjà l'ha ajudat a expressar-se i a transmetre als altres allò que ell fa. "Sense la ràdio tindríem una vida més avorrida, menys interessant i menys enriquidora", ha assenyalat.

La ministra d'Educació i portaveu del govern espanyol ha ressaltat que la ràdio dona caliu en els moments més difícils. "Sempre he dit que és el meu mitjà de comunicació preferit", ha revelat. "Tinc la imatge d'estar amb els meus pares a casa escoltant la ràdio abans d'anar a dormir". El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha afegit que la ràdio és un "gran creador de consciència col·lectiva".

La periodista Gemma Nierga va començar a fer ràdio des de ben jove. "És una etapa vital molt important de la meva vida per formar-me com a periodista", ha relatat. "La ràdio m'ha ajudat molt".

Carlos de Barrón

Carlos de Barrón

Escribo sobre actualidad en Cadena Ser.com, con especial interés en la información internacional. Empecé...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00