Directo

PREMIOS ORTEGA Y GASSET Sigue en directo la entrega de los Premios Ortega y Gasset de Periodismo 2024

Sociedad

Nova estratègia per protegir els fesols del cabirol

Es tracta de col·locar unes bosses que desprenen una forta olor per allunyar els animals

Dos tècnics col·locant les bosses

Dos tècnics col·locant les bosses / ACN

Santa Pau

El Departament d'Acció Climàtica ha posat en marxa una prova pilot amb un producte al voltant d'un camp de fesols de Santa Pau (Garrotxa), per evitar que els cabirols es mengin les plantes. Es tracta d'una substància que desprèn una forta olor i que es col·loca amb petites bosses al llarg del perímetre del camp. D'aquesta manera, quan un cabirol s'acosta, l'olor el dissuadeix i no entra al camp. Tant els productors com el Departament reconeixen que la població de cabirols "és alta" i que cal lluitar-hi. Per això, aquest producte "no és la solució definitiva" sinó només un complement. El president de la D.O.P Fesol de Santa Pau, Lluís Suñer, aposta també per matar més exemplars, si bé celebra aquesta mesura. Complement

Nova mesura per intentar evitar que els cabirols acabin amb les plantacions de fesol de Santa Pau. El Departament d'Acció Climàtica ha començat una prova pilot en tres camps de la localitat garrotxina on es cultiva aquest llegum i que tot just s'acaba de plantar. Just en la naixença és quan més risc hi ha de perdre-la si els cabirols entren i se la mengen. Per intentar que això no passi el Departament ha col·locat diverses bosses repartides al llarg del perímetre amb un producte que dissuadeix l'animal per la forta olor que desprèn.

Es tracta d'ossos cremats a alta temperatura amb una base vegetal i que ja s'ha provat en camps de vinyes del Penedès amb èxit. El tècnic d'Activitats Cinegètiques, Rubén Ansón, explica que les bossetes es col·loquen a uns 60 centímetres del terra amb vares de ferro que es claven al camp al llarg de tot el perímetre i separades uns deu metres cadascuna.

"La idea és que funcionin com a mur de contenció contra els cabirols per tal que no entrin tant en els camps, especialment en aquest estadi tant inicial quan la planta tot just ha començat a florir", explica Ansón.

Aquest sistema s’ha provat en 3 parcel·les de les comarques del Baix Penedès, l’Alt Camp i el Priorat on habitualment hi ha danys de cabirol. Un mes després de la primera aplicació, s’ha repetit el procés i la valoració que en fa el Departament és "positiva", ja que en aquestes parcel·les no hi ha hagut danys. Aquest producte també s’utilitza a França des de fa anys amb bons resultats com a mètode de control biològic.

Cal tenir en compte que, si és útil, es podria també utilitzar en altres camps com els marges de les carreteres per evitar que els animals creuin i provoquin accidents de trànsit.

No és la solució definitiva

Ansón ha reconegut que aquesta mesura pot ajudar a evitar que els animals entrin al camp amb tanta facilitat o "almenys s'ho repensin perquè l'olor els dissuadeix", però deixa clar que no és la solució definitiva.

En aquest sentit, el president de la Denominació d'Origen Protegida Fesol de Santa Pau, Lluís Suñer, celebra que es facin accions per protegir aquest producte "exclusiu de la zona", si bé confia "més aviat poc" que allunyi els cabirols del camp en un futur.

"Esperem que funcioni, però els animals son intel·ligents i que pugui funcionar un any i més endavant aprenguin a com buscar la fórmula per entrar al camp", assenyala Suñer que aposta de manera clara per "rebaixar la població de cabirols. "Entenem que hi ha un conjunt de coses que s'han de fer, però cal baixar la població", sentencia.

A més, des de la DOP Fesol de Santa Pau no les tenen totes, ja que aquest sistema suposarà en un futur un increment de costos de producció, d'un producte que és específic i que depèn de la climatologia.

Que la població de cabirols és alta ho reconeix també el Departament d'Acció Climàtica. La directora dels Serveis Territorials a Girona, Elisabet Sánchez, però, assenyala que s'està fent feina i explica que s'han matat 94 exemplars gràcies a les autoritzacions especials que s'han donat aquest any.

Així ho hem explicat a l'Aquí Girona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00