Directo

LA SER, EN WHATSAPP Síguenos para estar al día de la actualidad, conocer las noticias más leídas y descubrir historias

El BalcóEl Balcó
Sociedad

"És més fàcil que et caigui un llamp que et mossegui un tauró"

L'oceanògrafa, Gàdor Muntaner, i propietari d'una agència de busseig, Lluís Masuet, analitzen a El Balcó l'atac mortal a Egipte

Barcelona

Avui estan fent la volta al món unes imatges esgarrifoses. L'atac mortal d'un tauró tigre a un jove rus de 24 anys que nedava prop de la costa d'Hurghada, al mar Roig, a Egipte. Va passar ahir i alguns banyistes ho va gravar tot. El noi està nedant, quan de sobte, un tauró l'ataca, no només un cop, sinó diversos. Es veu l'aleta, es veu la lluita del jove que crida "ajuda" per desfer-se'n, però no ho aconsegueix, i tot acaba. Les autoritats han prohibit fins diumenge el bany, busseig i altres esports aquàtics en un tram de 74 kilòmetres davant la ciutat d'Hurgadha, un dels destins més triats per a la pràctica del busseig. El ministeri del medi ambient egipci ha explicat que un equip ha pogut capturar el tauró i se l'està explorant en un laboratori per intentar determinar què el va dur a atacar aquest home que, segons l'agència TASS, vivia a Egipte. Segons mitjans russos i locals ja va haver-hi dos atacs similars i mortals l'any passat. En parlem a El Balcó amb Gàdor Muntaner, oceanògrafa, experta en taurons, activista en la seva protecció, com en la dels oceans i amb Lluís Masuet, que cada any s'emporta uns 300 catalans a bussejar amb taurons, amb la seva agència Lluis Masuet Expeditions.

10 morts a l'any

El primer que ha apuntat la Gàdor Muntaner és que les imatges són "molt impactants" i "probablement les pitjors" que ha vist en quant a "accidents amb taurons". Es refereix a accident perquè és "un fet aïllat i molt poc freqüent" que passin aquests atacs. En la zona on ha passat, a Hurgadha hi ha milers de persones que fan busseig i aquesta és la primera vegada que passa. Hi ha posat dades, Muntaner ha destacat que "els gossos maten al voltant d'unes 25.000 persones l'any, i els taurons rarament arriben a 10 morts l'any". Segons l'oceanògrafa: "és més fàcil que et caigui un llamp".

De fet, ella fa anys que neda amb taurons com aquest, els tigre. Explica que "són animals molt tranquils", però que existeix el "potencial de fer mal", perquè a part que és un "depredador", aquesta raça té una "dentadura molt peculiar, feta per rebentar una tortuga". Ara bé, els humans "no formem part del seu menú i és molt difícil que es doni un accident de més d'una mossegada". Normalment, en fan una per error i marxen.

La dentadura d'un tauró tigre. / Gary Bell

Ara s'està investigant que pot haver passat, perquè "és un fet molt estrany", ha apuntat l'experta. Caldrà mirar com estava la platja: "si els pescadors estaven descarregant menjar" o "el temporal de fa uns dies", que ha deixat l'aigua remoguda i és els moments que els taurons aprofiten per "trobar una pressa sense ser vistos", la qual cosa "dona més peu a la confusió". L'oceanògrafa també ha donat consells per a quan hi ha taurons a prop com "mantenir el contacte visual", "mantenir-se en grup" i "el més compacte possible", és a dir, amb braços i cames junts. Tot plegat perquè el tauró és un animal "molt visual" i desconfiat i que pot confondre les extremitats amb l'ombra d'un peix. També ha explicat com redirigir l'animal si s'apropa tranquil·lament, que se sabrà pel llenguatge corporal: "quan té el cos estirat i neda de forma lenta i tranquil·la en una direcció".

Turisme de taurons

En Lluís Masuet, director de l'agència Lluis Masuet Expeditions, treballa amb centenars de persones que cada any van a bussejar amb taurons. A ell també li han impressionat les imatges: "ha estat esgarrifós, però completament fora de lo comú". Ara bé, també ha destacat que "hi ha molt pocs accidents" i que ells mai han tingut un ensurt com aquest. "Nosaltres estem en contacte amb animals i pendents del que passa", explica. Creuen, també, que això no els afectarà amb anul·lacions perquè tot i que a la gent els fan molta por, "especialment per la pel·lícula", els clients són "bussejadors experimentats que van a buscar taurons".

Sobre la firma

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

  Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme i Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra.

   
  • Cadena SER

  •  
  Programación
  •  
  Ver todos los boletines
  Cadena SER

  Hoy por Hoy

  Àngels Barceló

  Comparte

  Compartir desde el minuto: 00:00